Robotske devojke sve su popularnije kod mladih muškaraca. To kaže Liberti Vitert, profesorka na Univerzitetu Vašington u SAD.

“AI devojke prisutne su već neko vreme, ali postale su sve popularnije, pa su ljudi spremni da pričaju o njima”, rekla je Vitert.

Porast AI virtuelnih partnera dobio je na zamahu tokom pandemije koronavirusa, a nedavni napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji stavio ih je u središte pažnje.

Replika, istaknuta aplikacija koja nudi digitalne partnere pokretane veštačkom inteligencijom, svedočila je neverovatnom porastu popularnosti. Usred pandemije korisnička baza te aplikacije premašila je 10 miliona u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 35 procenata. Iste godine nekoliko korisnika Replike je izjavilo da je u romantičnim vezama, vereno ili čak venčano sa svojim AI devojkama.

Ali to je potencijalno veliki problem.

Vitert čak smatra da “AI devojke uništavaju čitavu generaciju muškaraca”.

“To nije virtuelna devojka, to je devojka koja po definiciji uči od vas, šta volite, a šta ne volite… AI devojka nikada nema loš dan pa muškarci imaju savršene odnose i nikada ne moraju da se nose sa usponima i padovima prave veze”, ističe Vitert.

Vitert tvrdi da sama srž AI devojke nosi rizik od toga da muškarci preferiraju te botove u odnosu na partnerstva u stvarnom životu, što potencijalno može dovesti do povećanja broja samaca i uticati na stopu nataliteta.

Iako virtualni partneri mogu da ponude privid druženja, Vitert upozorava na potencijal izolacije.

AI devojke omogućavaju tihu epidemiju usamljenosti koju smo videli među mladim muškarcima, smatra Vitert.

Naglašava veći udeo muškaraca samaca u poređenju sa ženama.

“Vidimo da žene uvek prijavljuju da imaju više bliskih prijatelja ili imaju veće grupe prijatelja. Izgleda da nisu psihološki plen ovog načina života s veštačkom inteligencijom kao muškarci”, kaže Vitert.

“Rasprostranjenost tih AI devojaka se dramatično povećala u poslednjih nekoliko godina. One takođe brzo napreduju. Prelazimo s AI devojaka kojima pišete poruke na one sa kojima možete razmenjivati fotografije. Vrlo brzo se mešaju fizičko i emocionalno”, ističe na kraju Vitert. izvor: b92

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miquela (@lilmiquela)