Isti snovi i ambicije mogu da pomognu da veza bude uspešna. Parovi koji zajedno idu na posao ili čak putuju odvojeno u istom pravcu imaju više šansi da budu srećni, kažu istraživači. 

 
Mladi parovi bi trebali da biraju dom na mestu sa koga bi oboje kretali na posao u istom pravcu, pre nego onaj koji bi se nalazio na pola puta između njihovih radnih mesta.  ‘Fizičko kretanje u istom pravcu (na primer, na putu za posao) može da se povezati sa drugim, važnijim ciljevima u životu.  
 
Fizičke akcije su metaforično povezane sa drugim verovanjima pa se na primer fraza “idemo različitim putevima” koristi za parove koji imaju različite ciljeve u životu. 
 
Naučnici su citirali i čuvenog pisca Antoan de Sent Egziperija, autora knjige  Mali princ, koji je rekao: “Ljubav nije gledanje jedno u drugo, već gledanje u istom pravcu”.
 
Ovo najnovije istraživanje obuhvata dva različita ispitivanja venčanih zaposlenih parova, gde su ispitanici govorili o tome koliko su srećni u svom braku i koliko su zadovoljni partnerom na skali od 1 do 9.
 
U prvom ispitivanju učestvovalo je 280 odraslih osoba, starih u proseku 33 godine, a sa prosekom od 8 godina u braku.
 
Zajednički put na posao je faktor potpuno nezavistan od godina braka, broja dece, prihoda i razlika u drugim zajedničkim poslovima, a štaviše nije bilo bitno ni da li su bukvalno zajedno krenuli do posla  i razgovarali, već samo da idu u istom pravcu.
 
U drugom ispitivanju je učestvovalo 80 stranaca organizovanih u parove da bi se videlo hoće li imati pozitivno mišljenje jedni o drugima ukoliko idu u istom pravcu da bi obavili zadatak. Na ovakav način dolazi do privlačenja, a verovatnije je da će se ovakvi parovi nalaziti na večeri ili piću  nakon posla.
 
 
Photo: Flickr
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime