Parovi ne stignu ni da se upozonaju a već se razvode. Ej, ljudi, pa čemu to? Razvod je ozbiljna stvar zato treba razmisliti pre nego što se odlučite na tako važan korak u životu.

Terapeut Julia Flood ne preporučuje ostajanje u teškim vezama ili u onima u kojima postoji nasilje, ali isto tako savetuje ženama da dobro razmisle o svim aspektima razvoda i budućeg života.

Evo četiri najvažnija pitanja o kojima treba razmisliti pre razvoda, savetuje Fulia.

Srećna

Jedno od ključnih pitanja je kada počnete da razmišljate o razvodu je, da li ću biti srećnija. Iskreno se zagledajte u svoje srce i situaciju pre nego što odgovorite na ovo pitanje.

Šta gubim

Razvod znači velike promene,  od prihoda, osiguranja, stanova, vikendica, čamaca. Kako sve to razdeliti, kako biti dostojanstven u svemu. A onda tu su i pitanja, mogu li uspeti sama, da li sam spremna na žrtve, koje prijatelje vrlo verovatno više neću videti. Čak i kada vam ove stvari nisu prioriteti, trebalo bi da budete svesni svega što gubite zajedno s partnerom.

Razvod i deca

Jedno od veoma važnih pitanja je kako će razvod uticati na decu? Zdrav razum nalaže da je loš i konfliktan brak gori nego prijateljski razvod. Problem je što je prijateljski brak vrlo redak, pogotovo kada vas nemogućnost sporazumnog dogovora stalno dovodi u konflikte s bivšim. Prema dugogodišnjim istraživanjima doktora Howarda Friedmana i Leslieja Martina razvod ima razoran uticaj na decu. Julija Flood ističe da je za decu najgore biti u konfliktu i svađi.

Da li sam učinila sve što sam mogla

Ovo pitanje je veoma važno da vas ne bi grizla savest narednih pedeset godina. Želja za prekidom obično proizlazi iz neprihvatanja trenutnog stanja stvari. U tome nema ništa loše. Nezadovoljstvo može biti značajan pokazatelj da nešto nije u redu i da se nešto mora promeniti. Ali šta ako se situacija može popraviti ako se svi potrudite. Razvesti se uvek možete ali priliku za spašavanje braka više nećete imati. Budite sigurni da ste pokušali sve što je moguće pre nego odustanete.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime