Doktor Paul Kelley tvrdi da se početak radnog vremena na poslu i u školama mora uskladiti sa čovekovim bioritmom. Firme koje prisiljavaju radnike da počnu posao rano narušavaju njihov bioritam a kao posledica toga javljaju se zdravstveni problemi kod zaposlenih. 

 
Doktor je ovo izjavio nakon istraživanja, čiji je zaključak da je radno vreme koje počinje pre devet jedanko mučenju za ljude do 55 godina. 
 
"Ne možemo promeniti naš 24-satni bioritam. Ne možete naučiti da se budite u određeno vreme. Vaše telo će se harmonizovati prema suncu, a vi niste svesni toga jer o tome izveštava hipotalamus, a ne vid. Lišavanje sna je mučenje", rekao je Kelley.
 
Radno vreme bi trebalo da bude od 10 ujutro, a od devet tek kada napunite 55 godina. Jetra i srce imaju različite obrasce a kada se čovek budi rano prisiljava ih da se menjaju. 
 
Nedostatak sna utiče na pamćenje i podstiče na korišćenje alkohola i droga. Takođe, uzrokuje ljutnju, anksioznost, frustracije, impulsivno ponašanje, debljanje, visok krvni pritisak, stres i mentalne probleme. Posebno osetljiva kategorija su mladi.
 
"Deca bi trebala da dolaze u školu oko 11 sati kako bi bila naspavana i opuštena. Dopuštanje učenicima da ostanu duže u krevetu unaprediće rezultate na testovima za 10 posto, smanjiti agresiju i anksioznost", rekao je.
 
U Srednjoj školi Monkseaton u North Tynesideu, Velika Britanija utvrdili su da su rezultati učenika povećani sa 34 na 50 posto kada je vreme nastave pomereno na 8:50, odnosno 10 sati. Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije obavilo je da su škole slobodne da same određuju vreme nastave.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime