"Umesto da čovek ide iz odnosa u odnos, bolje je da radi na onom u kome je trenutno. Mnogi su primetili da i u novim odnosima imaju gotovo iste probleme kao i pre. Uvek birate iste ljude zato što ste vi ti isti koji birate", rekla je bračna psihoterapeutkinja iz Hrvatske dr Ljiljana Bastaić na radionici „Komunikacija u partnerskim odnosima“. Ona radi s parovima Imago terapiju u kojoj se partneri uče kako da se ponašaju i komuniciraju u međusobnom odnosu.

"Mozak je glavni organ za odnos. Kad transformišemo mozak, događaju se i transformacije u odnosu", rekla je dr Bastaić.

"Otkad se rodimo, putem naših prvih odnosa u porodici i tih prvih iskustava, u mozgu se stvaraju prvi zapisi. Kad se iskustva ponavljaju, ona prolaze tim istim, već utrtim stazama. Tačnije, aktiviraju se isti neuroni koji potiču onda isto ponašanje. U prve tri godine života stvara se naša slika sveta i naša slika ljubavnih odnosa. O ljubavi učimo iz odnosa naših roditelja. Kako se oni međusobno odnose jedan prema drugome i kako se odnose prema nama, veoma je važno jer se na taj način stvaraju otisci u našem mozgu, a oni ostaju trajno. Prvi zapisi u mozgu osnova su onoga što čovek karakterno postaje. Njih u odrasloj dobi ne možemo vratiti u sećanje, ali oni snažno upravljaju našim životima. Uz pomoć terapije, ti otisci se ne mogu trajno izbrisati, ali ih je moguće premostiti", objašnjava doktorka.

Zbog svega toga brak i veze su težak posao, a krize su sastavni deo svakog odnosa.

"Svaka ljubavna veza započinje periodom zanesenosti, a taj period ima rok trajanja. Zanesenost se temelji na hormonima i ružičastim naočarama. Kad to prođe, mnogi ljudi pomisle da su ipak odabrali pogrešnu osobu. Naime, nakon zanesenosti, nastupa period koju mi terapeuti nazivamo borba za moć. U tom vremenu u čoveku se javlja osećaj prevarenosti jer nisu zadovoljene neke zamišljene potrebe i javljaju se konflikti", kaže dr Bastaić.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime