Dosta vam je popodnevne gužve na Brankovom mostu i čekanja u pošti da platite račune? Treba vam pauza od par meseci da bi ste se vratili na svoje i zaboravili na Operaciju Trijumf i Zvezde Granda? E pa samo za vas je američki magazin AskMen napravio izbor od 10 najboljih zabačenih ostva na kojima ćete pronaći duhovni mir i zaboraviti na svakodnevne probleme.

 Tristan da Cunha, ostrvo u Atlantskom okeanu između obala Južne Afrike i Argentine smatra se najzabačenijim ostrvom na planeti. Sastavljeno od šest vulkanskih grebena a otkriveno je 1506. godine. Stanovništvo živi od poljoprivrede i ribolova, a jedini put do ostrva (za ulazak vam treba posebna viza) je dolazak brodom iz južnoafričkog Cape Towna.
 
Kiribati ostrvo smešteno je na najistočnijoj kopnenoj granici planete, a od civilizacije je udaljeno 2665 km. Teško dostupan ljudima, Kiribati je i najveći zaštićeni morski rezervat sa prekrasnim plažama. Na udaljenom ostrvu postoji pitka voda, hrana i smeštaj za turiste. Do Kiribatija se najlakše stiže avionom sa Honolulua.
 
Ostrva Piticairn su četiri ogromna vulkanska ostrva u prostranstvu Pacifika, nazvana i "raj za brodolomnike". Namirnice i ostale potrepštine na ostrvo se dopremaju brodovima koji svaki dan prevaljuju put od 2172 km da bi stigli na ovo ostrvo.
 
Easter Island, udaljeno 2076 km od kopna, najpoznatije je po velikim kamenim statuama ljudskih glava. Usprkos velikoj udaljenosti od Chilea, postoji redovna linija letova na Easter Island. Na ostrvu postoji niz hotela i raznih turističkih aktivnosti kao što su jahanje i planinarenje.
 
Saint Helena je udaljena 1930 kilometara od kopna i jedno je od najzabačenijih mesta na južnom Atlantiku. Poznata je po tome što je na njoj bio zatvoren Napeoleon. Na ostrvu nema aerodroma, pa se do Svete Helene mora na dugi put brodom.
 
Attu je na krajnjem zapadu Aljaske, ima divan krajolik ali zbog loše klime, oluja i guste magle dovoljan je i jedan vikend na Attu ostrvu kako bi poželeli da se vratite toplini doma i TV programa RTV Pink. Ostrvo ima samo 20 stanovnika a od kopna je udaljeno 1170 km.
 
Galapagos je 972 km od kopna udaljen arhipelag od preko 60 ostrva, od kojih je naseljeno samo pet. Sa 40.000 stanovnika, ova ostrva savršeno su mesto za odmor i beg od gradske buke. Pored ljudi, Galapagos naseljavaju i hiljade endemičnih biljaka i životinja. I džinovske kornjače!
 
Cocos Islands nazale se usred Indijskog okeana, često ih nazivaju i Crusoovim ostrvom jer usprkos peščanim plažama i tirkiznoj vodi nema luksuznih odmarališta na svakih pet metara. Na udaljenosti od 899 km od kopna, živi oko 500 stanovnika, a u lagunama idealnim za odmor garantovano nećete sresti nikog poznatog. Ustvari nećete sresti nikoga.
 
Falklandska ostrva na istoku Argentine najpoznatija su po ratu Argentine i Britanije. Čar ovih ostrva je u tome što imaju neobično bogatu floru i faunu kao i potrebni mir.
 
Ostrvo Xisha, 329 kilometara od najbližeg kopna provincije Hainan, nalazi se u vodama Južnog kineskog mora. Poznato je po specifičnim vrstama ptica koje žive samo na ovom ostrvu i retkim tropskim biljkama, kao i poznatoj kineskoj dobrodošlici komunistima širom sveta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime