Šta znači preterano ljubazno dete i da li je to dobro ili ne objašnjavaju stručnjaci. Neki roditelji su zabrinuti jer njihovo dete voli previše zagrljaja, stalno se zahvaljuje. Psiholozi ističu da to može biti izraz anksioznosti ili detetove frustracije.

Možda dete i sumnja da ga roditelji dovoljno vole i večito je željno pažnje pa se zahvaljuje za svaku sitnicu.

Ima dece koja se svakom prolazniku javljaju i upućuju lepe reči što može biti rezultat preživljene traume. O tome svakako treba popričati sa dečijim psihoterapeutom.

Preterana ljubaznost može da bude i rezultat nedostatka društvene komunikacije, usamljenosti i nesnalaženja u tim malim, ozbiljnim životima.

Ovakvim detetom reakcijama svakako dorpinosi preterano sedenje ispred ekrana mobilnih, kompjutera umesto druženja sa vršnjacima.

Psiholozi ističu da je dodir veoma važan za svako ljudska bića, pogotovo za mališane. Ako su deca željna dodira najbližih posegnuće za drugima. Važan je i dodir sa prirodom, životinjama i svim onim što nas okružuje.

Ukoliko dete izražava preteranu ljubaznost prema drugima, trči u zagrljaj svojim drugarima koje ovo nervira treba objasniti svom mališanu da pre toga mora da pita druga da li sme da ga zagrli. To važi i za prijatelje, goste koji vam dođu u goste. Treba postaviti granicu i razmsiliti šta se to dešava sa vašim detetom.

Najvažnije je pričati sa svojom decom, prenositi im svoja iskustva, osećanja i pratiti njihova. Tako ćete dete bolje razumeti i naučiti da ima poverenja u vas. Pokažite mu ljubav i nemojte povrediti njegovo samopoštovanje.

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.