Umesto da kupite pozajmite jer "moje je tvoje", deviza je koja ima sve više pristalica.

 
Tako su dve prijateljice otvorile u Hamburgu radnju za pozajmljivanje odeće. To je neka vrsta “biblioteke za odeću” kažu Thekla Wilkening i Pola Hambur objašnjavajući kako funkcioniše njihova radnja. Tu možete da pozajmite sve i svašta, firmiranu odeću pa čak i onu šivenu ručno a našli su se tu i komadi iz ormana Thekline bake. Plati se članarina od 19 evra i za te pare se mogu pozajmiti četiri komada odeće mesečno. Među članovima ima studenata, preduzetnika, umetnika. “Njima je žao da stalno kupuju novu odeću”, kaže Thekla Wilkening za Deutsce Welle. 
 
Slična “biblioteka za odeću” postoji i u Berlinu koju je otvorio Nikola Wolfert i nazvao “Leile”. Onaj ko želi da bude član to postaje kada donese jedan komad odeće a onda može da pozajmljuje, članarina se plaća po želji što je do sada uspevalo da pokrije troškove. Objašnjavajući zašto je otvorio ovu radnju Wolfert kaže: "Treba vam manje novca, manje prostora i imate na raspolaganju stvari kada su vam potrebne.” Dodaje da bi voleo da se u njegovoj radnji ljudi upoznaju i druže.  
 
"Mudro je i pametno ako čovek zna da organizuje život tako da može sebi više da priušti uz manje novca. Načelo je prilično jasno, pozajmljuje se da bi se više imalo, a preostali novac će se svejedno potrošiti," objašanjava novi trend “moje je tvoje” Peter Wippermann koji prati ponašanje potrošača.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime