Većina roditelja zna da zajednički obroci sa decom imaju svoje prednosti. Fenomen okupljanja oko trpeze datira još od nastanka porodice kao institucije, a pošto savremeni čovek 21. veka zbog brzog života koji vodi nema vremena da svaki obrok provodi sa svojom porodicom, večera je vreme kada su svi ukućani završili sa svojim obavezama i u mogućnosti su da se posvete jedni drugima.

Kada svako zauzme svoje mesto za stolom i večera počne, većina porodica deli utiske proteklog dana i razmenjuje savete. Slušanje o malim uspesima i neuspesima tokom dana, pomaže roditeljima da prate razvoj svoje dece i reaguju ako je potrebno – pohvale ih ili im pomognu da prevaziđu trenutne probleme. Direktni razgovori i ljubav koja proizilazi iz povezanosti porodice za stolom pružaju mentalnu i emotivnu negu koja je veoma važna za porodicu, posebno za psihološku dobrobit dece.

Istraživanja pokazuju da deca koja redovno obeduju sa svojom porodicom imaju manje šanse da pate od stresa, srećnija su i psihološki bolje prilagođena. Nema boljeg mesta za šalu i smeh sa svojim najmilijima nego u krugu porodice za trpezarijskim stolom, a zna se da smeh ima lekovito dejstvo. Zato izdvojte malo vremena svako veče i uz obrok stvorite prijatnu atmosferu gde ćete bar na sat vremena da se posvetite svojoj porodici i uz druženje razmenjujete priče, stavove i ideje.