Teško da se može sa sigurnošću tvrditi šta će se desiti u narednim danima. Pandemija covid 19 donosi pravila i utvrđuje dešavanja u našim životima.

Ali ne mora da bude baš loše. Moramo se izboriti sa osećajem izgubljenosti i kao da ne kontrolišemo više svoj život, boriti se protiv anksioznosti i depresije.

Veoma je važno nastaviti sa pravljenjem planova, čak i ako se ustanovi da su oni beskorisni, tvrdi u studiji Shevaun Neupert profesorka psihologije na North Carolina State University a objavljuje BBC.

A jedna od boljih ideja je da ipak probate da planirate.

Dakle, planiranje pomaže da se ostane u pozitivnom razmišljanju i sprečava da vas stres ne preplavi.

U svom istraživanju Neupert je pratila 200 učesnika posmatrajući kako se bore protiv stresa. Oni koji su pravili planove kako se nositi sa problemima bili su manje podložni na stres, obojašnjava se u studiji.

Planiranje pomaže čoveku da se suoči sa svojim strahovima i da ih prevaziđe a to umanjuje i stres. Dakle, planiranje budućnosti pokazuje da će se ta budućnost i desiti i da ćete moći da radite šta ste planirali.

Ova psihološkinja predlaže da recimo planirate odlazak u prirodu i da će vam to povratiti sigurnost da svoj život držite u svojim rukama.

“Očekivanje nečega dobrog zaista je moćno”, kaže Neuport, dodajući da je planiranje umirujuće za razliku od neizvesnosti.

Kada imamo plan to pomaže da organizujemo svoje misli i očistimo um.

Za početak treba pokušati da se napravi plan za sutrašnji dan ili bar za danas, za večeru.

Sjajno je praviti planove za buduća putovanja, vesele događaje u porodici i sve ono što će vas činiti srećnim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime