Evropske zemlje su prihvatile da napuljskoj pizzi dodel status "tradicionalnog specijaliteta" (STG), saopštila je Evropska komisija. To znači da se proizvođačima zabranjuje da koriste naziv "Pizza Napoletana" za svoje pizze. Evropska komisija će proveravati da li se svi pridržavaju ove odluke.

U deklaraciji je opisan proizvod, sastav, boja, bazne materije, karakteristike brašna, priprema testa, sir, način začinjavanja, način pečenja,obaveza da se peče na vatri od drva i trenutna konzumacija čim izađe iz pećnice. Samo tako se radi o pravoj Napolitani.

Evo vam i naš provereni recept za najbolju Napolitana picu:

TESTO:

U mlakoj vodi razmutite kašičicu šećera i kvasac iz kesice. Pospite malo brašna i ostavite par minuta. Pomešajte kvasac sa pola kilograma običnog brašna i dodajte malo soli i kašiku ulja. Dodajte vode da može da se mesi. Zamesite. Ostavite 15 minuta. Razvucite ga u kružni oblik i stanjite na jedan milimetar debljine.

NADEV:

Kada ste pripremili testo kao podlogu, prelijte ga maslinovim uljem. Celu površinu prekrijte paradajz pelatom iz konzerve. Sitno iseckajte mocarela sir i rasporedite ga preko po celoj površini. Pecite 10 minuta u rerni ili peći na drva ako je imate. Kada izvadite pospite bosiljak kao u originalnom receptu ili origano ako volite taj glupi začin.

Eto, to vam je Napolitana, a ako ste pravi srBski domaćin, onda dodajte i parizerčinu, jaja, pečurke, slaninu i kečap. Šta ti Italijani uopšte znaju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime