Da li ste nekada čuli za pamente kuće koje peru i peglaju, čuvaju sitnu decu i pomažu vam u teškim životnim trenucima. Nismo ni mi, ali znamo da postoje kuće gde se svetlo samo pali i gasi kada uđete i izađete iz sobe, muzika se sama pojačava i utišava kako prolazite kroz sobe vašeg zamka sa čašom konjaka, a voda se sama pušta kada ulazite u kupatilo. Pored svega toga ovaj pristup još i spašava planetu Zemlju pošto štedi energiju.  

Godišnje uštede električne energije koje možete ostvariti upotrebom "smart living" sistema su i do 50 posto. Možda vam nije mnogo da svakog meseca dajete bogatstvo na struju i grejanje, ali kada se energija koja se sačuva po domaćinstvu pomnoži, sabere i oduzme, dolazi se do podatka da u toku jedne godine može da se sačuva nekoliko desetina hiljada hektara šume, nekoliko miliona galona vode, nekoliko desetina hiljada tona uglja itd. itd. Save the planet!!! 
 
Jedna od najpoznatijih kompanija koja proizvodi i implementira "smart living " sisteme je firma Legrand iz Velike Britanije. Njihove pametne kuće su spoj savršenog dizajna i tehnologije. I ne samo to nego Legrand dolazi u Srbiju, gde do sada ni jedan sistem nije u celosti implementiran. Od 15. januara beogradska firma Augusto počinje distribuciju Legrand opreme. To je verovatno dan kada više nećemo morati da brinemo o uštedi električne energije.

2 KOMENTARI

  1. Mislim da svako resenje za ustedu energije treba pohvaliti i iskoristiti na najbolji moguci nacin.Samo najverovatnije ta oprema i kosta sto za vecinu ljudi nece biti prihvatljivo.Ja bih voleo da je posedujem ali sve zavisi od cene jer opet kazem malo je onih koji prvo nece pitati koliko to kosta i kojima cena nije bitna bez obzira koliko je to dobro i savrseno.Volio bi kad bi bilo dostupno svima jer se stvarno dosta rasipa nepotrebno a sto je najgore retko ko vodi racuna o tome.

  2. Slazem se u potpunosti i verujem da je ovo veoma dobar potez, ali kao sto je Zoran rekao, sumnjam da ce uspeti zbog, verovatno, visoke cene. Ali kako vreme prolazi, verujem takodje da ce to postati neka vrsta trenda i da ce tada i cene biti pristupacnije obicnom gradjaninu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime