Pasivna agresija je vrlo nezgodna stvar. Ovako ponašanje praćeno je odugovlačenjem, tvrdoglavošću, mrzovoljnošću i neefikasnošću. Kao i veoma lošim odnosima sa ljudima. Zapravo predstavlja nesposobnost da se bes i frustracije izraze na zdrav način.

Psiholozi kažu da pasivna agresivnost u svojoj suštini ima sabotažu i emotivni protest: ovakve osobe svoj bes uvek prebacuju na druge. Ali bez otvorene agresije, već ponašanjem čine da se okolina oseća loše.

Ovo su osobine koje otkrivaju da li ste pasivno agresivna osoba.

– Izbegavate da govorite otvoreno, iskreno i smireno o svojim emocijama. Govorite "ne" kad mislite "da" i obrnuto, a onda puštate da vaše reakcije govore same za sebe, stvarajući nesklad, čime zbunjujete ljude oko vas.

– Čini se da ste ljubazna i prijatna osoba, a ustvari ste ljuti, zavidni i puni negativne energije.

– Plašite se toga da budete sami ili zavisni od nekoga. Ovo je slučaj "Mrzim te, ne ostavljaj me". Izbegavate direktnu komunikaciju jer se plašite odbijanja. Ali često odbijate od sebe ljude da biste ostavili utisak da možete bez njih. Istovremeno želite da kontrolišete sve oko vas.

– Žalite se na to da vas drugi ne tretiraju sa poštovanjem i glumite žrtvu iako to niste.

– Odlažete obaveze i zadatke, posebno one koje se odnose na druge. Jedan od načina na koji kontrolišete druge ljude jeste da ih naterate da čekaju. Imate dosta izgovora zašto niste stigli da obavite neki zadatak.

– Ne dajete direktne odgovore, što je još jedan način pokušaja kontrole drugih. A kada zbog toga dođe do nesporazuma njih ćete kriviti.

– Durite se i povlačite u sebe. Žalite se na to da drugima nedostaje empatije i saosećanja za vaše probleme. Ali sami nemate saosećanja za druge.

Stalni osećaj niže vrednosti nadoknađujete superiornošću, prezirom i neprijateljskom pasivnošću. Pasivno-agresivne osobe su u suštini vrlo nesigurne u sebe.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime