Volite da jedete a ne volite da se ugojite. Ne očajavajte, ima rešenja. Obratite pažnju na to šta jedete, fokusirajte se na namirnice koje su zdrave i kvalitetne, bićete siti kada ih jedete a nećete se ugojiti.

Potrebno je da stvorite zdrave navike u ishrani i da ih se pridržavate. Kada uvedete rutinu u vaš jelovnik i vaša težina će biti normalizovana.

Čorbe su odličan izvor potrebnih materija za zdrav razvoj i funkcionisanje organizma. Čorbe su i odlična inspiracija za vaše kulinarske veštine. Možete da ih pravite na bezbroj načina, da kombinujete povrće, posna mesa, začinske biljke. Osećaćete se siti i zadovoljni a uneće i dovoljne količine potrebnih sastojaka za funkcionisanje organizma.

Posno meso je odličan izbor za ručak ili ranu večeru. Nemasna govedina je odlična za mršavljenje a dobra strana mesa je da ćete i kod malih porcija brzo osetiti sitost. Nemasno meso ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i visok saržaj proteina što je odlično za one koji vode računa o svojoj težini.

Ovsena kaša je nezaobilazna hrana pre nego što krenete u dnevne aktivnosti. Ovsena kaša ima visok sadržaj vlakana a to je ono što vam je potrebno.

Švapski sir možete da jedete uz svaki obrok jer vam neće povećati težinu ali će obrok učiniti boljim. On sadrži kalorije i masti u pravoj nutritivnoj vrednosti. U njemu ima vitamina B, fosfora, kalcijuma, selena. Osećaćete se sitim nekoliko sati posle obroka i nećete žudeti za grickalicama ili slatkišima.

Jaja su neophodna na vašem tanjiru jer ćete tako uneti dobru dozu proteina. Jaja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina što znači da su odličan snabdevač proteina. Dakle, jaja uvrstite obavezno u svoj jelovnik.

Mahunarke imaju visok sadržaj proteina i vlakana, držaće vas sitim više sati. Pasulj, leblebije, sočivo, grašak, boranija e baš ih ima puno. Birajte koje volite i način na koji ih spremate. Razveselite sebe brojnim receptima i obradujte organizam kvalitetnom hranom. Mahunarke obiluju gvožđem, magnezijumom, kalijumom, vitaminom B, biljnim vlaknima.

Riba hrana bogova je obavezna na vašem stolu. Bogata je proteinima, omega 3masnim kiselinama. Riba je odlična kako za fizičko stanje vašeg organizma tako i za mentalno zbog omega-3 masnih kiselina.

Tikvice su tako lagano povrće koje se sprema na sto i više načina. Imaju samo 42 kalorije po porciji. Odlične su za varenje, za očuvanje zdravlja creva. Tikvice su dobre za vid, čuvaju kardivaskularni sistem, Vitamini u soku od tkvica imaju antikancerogena dejstva.

Jagode i drugo bobičasto voće bogato je polifeonolom koji je važan antioksidans. Bobičasto voće ima i priličnu količinu vitamina C a jagode su odlične za ljude koji imaju probleme sa šećerom. Jedna šolja bobičastog voća sadrži samo 50 kalorija.

Jabuke su voće vašeg izbora, bilo bi dobro da ih uvek imate u kući. One su odlične jer ćete biti siti a nećete se gojiti. Jabuke imaju pektin koji je koristan za varenje.

Narandže su odličan izvor vitamina C. Imaju nizak nivo kalorija a sa drugim voćem su odlične za pravljenje smutija.Odlične su i za održavanje zdravog holesterola i nivoa glukoze u krvi.

Plavi patlidžan je divno povrće koje se priprema lako a veoma je ukusno. Zamislite, porcija ima samo 24 kalorije. Plavi patlidžan ima antioksidanse koji su važni za zdravlje organizma. Imaju i vitamine B6, C, K, fosfor, mangan, tiamin a vlakna su veoma korisna za funkciju creva.

Koristite puno voća jer je odlično za gubljenje težine a poboljšava opšte zdravlje. Recimo, lubenica sadrži svega 30 kalorija po porciji a kako ima visok sadržaj vode dugo ćete se osećati sitim.

Zelena salata je neophodna vašem organizmu. Sadrži mnogo proteina, vlakana, minerala, vitamina. Ima samo 10 do 20 kalorija po šoljici.

Ovo su samo neke od namirnica koje će vam promeniti životne navike, učiniti da budete zdraviji i srećniji. Potrebno je samo da promenite izbor namirnica, da poboljšate vaš jelovnik.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime