Svi već znaju da je pas najbolji čovekov prijatelj. To je i te kako poznato njihovim vlasnicima.

Sada je utvrđeno, zahvaljujući istraživanju da psi pozitivno utiču na psihičko stanje vlasnika.

U istraživanju je učestvovalo 104 vlasnika pasa od 16 do 74 godine. U toku od 21 dana vlasnici su vodili dnevnik odgovarajući na pitanja o odnosima sa svojim ljubimcem.

Vlasnici su zapisivali da osećaju kako pas brine o njima i voli ih, onda da su psu pokušavali da pokažu da im je stalo do njega i slično.

Pokazalo se da su vlasnici koji su više udovoljavali svom psu osećali veću sreću, bliskost i zadovoljstvo od ostalih.

Stručnjaci su napomenuli da vlasnici kućnih ljubimaca često svog psa tretiraju kao ljudsko biće, pridajući im ljudske karakteristike i osećanja, tipa, baš se naljutio na mene, ljubomoran je, više voli moju devojku nego mene isl.

U tome istraživači ne vide ništa loše, konstatujući da udovoljavanje potrebama ljubimaca pobošljava psihičko stanje vlasnika. To mu dođe kao i dobro osećanje kada se pomaže ukućanima, kolegama, prijateljima, ljudima.

Napominje se da je važan i cilj zbog koga ljudi imaju ljubimca. Ako ga imaju da bi štitio kuću ili zbog neke druge koristi, zadovoljstvo i sreća neće biti isto kao kad čovek uzima psa zato što ga voli i želi mu sve najbolje. Otprilike nešto ovako… volim psa i zato ću ga paziti, i šetati, i igrati se s njim i biće dobro i njemu i meni…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime