Najčuvenija japanska riba Fugu, poznata je po sušiju koji će vam otkriti kako izgleda Raj, ako je kuvar dobro spremi, ili ćete saznati šta ima novo u paklu ukoliko kuvar pogreši. Ovaj specijalitet na koga se Japanci lože već vekovima mora da se sprema sa najvećom pažnjom pošto se u njenom telu krije i užasni otrov tetradotoxin.

Ukoliko kuvar pogreši i nožem zaseče pogrešan deo ribe, otrov će završiti u vašem sušiju i umrećete užasnom smrću. Uopšte se ne šalimo, pošto je ovaj otrov bez ukusa i mirisa i ne može se otkriti. Pored toga, on oduzima sposobnost kontrole mišića, što znači da se u slučaju trovanja umire polako i svesno. Otrovanim ljudima mozak savršeno dobro radi, dok istovremeno ne mogu da se pomere i čekaju da se uguše pošto im pluća otkazuju. Čak je i japanskom caru zabranjeno da proba ovu ribu.

E pa, sada je došao kraj pošto japanska kompanija Optima tvrdi da je uspela da uzgaji Fugu ali bez otrova. Sada ćemo možda i mi da probamo čuveni suši, zajedno sa našim prijateljem japanskim carom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime