Naš mozak je neverovatna stvar. Ali, kako godine prolaze on radi sve lošije i sporije i to se vidi već u dvadesetima. Naučnici su sada otkrili kako da usporite ovaj proces i ima vežbe sa – vožnjom bicikla. Otkriveno je da boravak u prirodi u kombinaciji fizičke aktivnosti donosi ogromne benefite vašeg mozgu. A idealna aktivnost je upravo vožnja bicikla i to u prirodi.

Dakle pravac u šumu!

Ali otkriveno je još nešto zanimljivo. I e-bicikli mogu da budu vrlo korisni jednoj grupi ljudi.

Kako bi testirali psihološke i kognitivne prednosti biciklizma na otvorenom, tim istraživača sa američkog Univerziteta Reading i britanskog Oxford Brookes merio je kognitivnu funkciju i mentalno zdravlje 100 odraslih osoba. Sve su podelili u tri grupe

Jednoj grupi je naloženo da vozi konvencionalni bicikl tri puta nedeljno najmanje 30 minuta. Druga grupa dobila je isti zadatak, samo što su bili opremljeni e-biciklima za vožnju. Treća grupa nije vozila bicikle tokom osam nedelja eksperimenta.

Na kraju studije, obe biciklističke grupe uživale su značajna poboljšanja u psihofizičkom zdravlju i posebno u izvršnoj funkciji mozga, a to je sposobnost planiranja, organizovanja i izvršavanja zadataka.

Zanimljivo, iako su istraživači očekivali da će se oni koji su vozili standardne bicikle najviše poboljšati, jer će raditi napornije, a time i više vežbati, to nije bio slučaj kod onih kojima je vožnja predstavljala napor. Dakle starijih ispitanika a verovatno bi to moglo da se odnosi i na one mlađe van kondicije.

Oni koji su vozili e-bicikle su malo bolje obavljali brzinu obrade i uživali u poboljšanom osećaju dobrobiti. Da, bili su srećniji.

Dakle, ako ste pri kraju četvte decenije pomoć e-bicikla će vam biti dragocena.

“Mislili smo da bi oni koji su koristili tradicionalne bicikle sa pogonom samo na pedale imali najveći podsticaj na um i mentalno zdravlje, jer bi svojim kardiovaskularnim sistemima dali najveću vežbu. Umesto toga, ljudi koji su koristili e-bicikle rekli su nam da se osećaju sigurnije u ispunjavanju tražene aktivnosti tri 30-minutne vožnje nedeljno. Činjenica da je grupa mogla da vozi bicikl, čak i bez mnogo fizičkih napora, verovatno će ljude učiniti mentalno jačim”, kaže dr Carien Van Reekum, profesorka psihologije na Readingu.

Takođe, oni koji su imali e-bicikle su ih vozili češće i duže.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime