“Procenjuje se da se rađamo sa 20.000 krvnih matičnih ćelija, a oko 1.000 je aktivno u zamenjivanju krvi. Tokom života broj aktivnih matičnih ćelija se smanjuje i tako sve do pred smrt”, kaže Henne Holstege glavna autorka zanimljivog istraživanja. 

 
Istraživanje je rađeno na bakici van Andel Schipper. Ustanovljeno je da je pred njenu smrt čak dve trećine belih krvnih zrnaca poticalo od samo dve matične ćelije. Dakle, skoro sve matične ćelije s kojima se rodila bile su već mrtve.
 
Dakle, naš životni vek ograničen je kapacitetom matičnih ćelija da obnavljaju tkiva. Kada matične ćelije dođu do faze umora, one umiru i smanjuju kapacitet tela da obnavlja tkiva i ćelije.
 
Kod ispitivane bakice van Andel-Schipper nije bilo mutacija koje prouzrokuju rak i ostale bolesti što pokazuje kako je imala snažan organizam koji je “popravljao” takve ćelije s opasnim mutacijama.
 
Autorka istraživanja Holstege se nada kako bi jednog dana bilo moguće podmlađivanje starog tela putem inekcija kojima bi se ubrizgale matične ćelije izvađene ranije u životu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime