Istraživanje se sastojalo od više eksperimenata koji su pokazivali koliko plaža utiče na zdravlje.
 
Kada idemo na plažu zasigurno znamo da ćemo biti opušteni, ali mnogo kompleksnije pitanje je kako boravak pored vode utiče na zdravlje ljudi. Oni koji žive u blizini vode su po anketi bili u boljem zdravstvenom stanju po svim parametrima.
I to ne bogatiji slojevi koji mogu sebi da priušte život na obali već naprotiv, stanovništvo sa nižim konomskim standardom je imalo bolje zrdavlje.
 
Čim se približite plaži ona ima uticaja na vas. Istraživaču su otkrili da što ste bliže moru to je bolja vaša ukupna dobrobit. Kada biste živeli na moru, smanjili biste stres i više biste bili fizički aktivni.
 
U jednom eksperimentu istraživači su postavili ispred učesnika grupu fotografija sa hipotetičkim pogledima iz hotelske sobe i pitali koliko bi platili za koju sobu.
Ispitanici su imali opciju sa pogledom na more, zelena polja ili grad. Rezultati su pokazali da bi većina njih najviše platila za pogled na more.
 
Istraživači su nastavili da proučavaju dalju dobrobit života pored mora. U jednom od eksperimenata ljudi koji su bili u stresnim situacijama, poput operacije zuba, potom su bili virtualnom smešteni na plažu ili u stomatološku ordinaciju. Već prvi znaci su ukazivali na to da su osećali manji bol kada ih je okruživala plaža.
 
Ovo je početak stvaranja terapija koje bi uključivale obale mora.
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime