Optimizam u vreme pandemije nas spašava. Ako bolje razmislite to je istina, vedar duh, dobra komunikacija, nada u bolje sutra, aktivnosti koje volite, vaši bližnji sve je to odlučujuće kako bi što bezbolnije prošli korz ovu pandemiju covid 19.

Očajanje nije rešenje, vodi u propast i bolest. Trgnite se na vreme i ojačajte svoje mentalne i fizičke kapacitete. A kada uspete bićete ponosni na sebe i napredak koji ste otvarili. Život će biti potpuniji i bolji.

Razmiliste s kim se družite, ne dozvolite da vam drugi nabacuju svoja loša osećanja, da vas kinje svakojakim pesimističkim predviđanjima, da vam kradu energiju jer se takvi ljudi nazivaju “energetskim vampirima”. Oni istresu svoje emotivno “đubre” na vas, okrenu leđa i rasterećeni odu dalje.

Nađite pozitivne, nadahnute, raspoložene ljude koji dele svoj optimizam sa drugima. Nađite i neke životne priče koje su nesvakidašnje, kako je neko naučio strani jezik u sedamdesetoj, o ljudima koji vole da osluškuju zvuke oko sebe najčešće u prirodi, o čoveku koji je sam sagradio kolibicu i boravi u njoj bez struje, vode, prodavnica u blizini.

Radite od kuće i to je odlična prilika da budete više sa porodicom, da ih zaista bolje upoznate bez one uobičajene frke kada se žuri na posao, u školu. I zaista ste se prijatno iznenadili slušajući ćerku kako peva u sobi i to hitove “vaših” dana. Otkrili ste i svoje kulinarske veštine, pa često uveče svi zajedno mesite hleb ili kolače. Sa ženom šetate zajedno vašeg psa i razmenjujete mišljenja o svemu i svačemu a za to ranije niste imali vremena. Da, sigurno je, zajednički ćete se lakše izboriti sa iskušenjem covid 19.

Na brojnim platformama pratite kulturne događaje, pozorišta, filmove, slušajte podcast na razne teme. Tako ćete makar na tren zaboraviti na skučenost života u pandemiji. Zapravo, ta skučenost otvara i neke nove mogućnosti, hm, pa da.

Psiholozi i psihijatri kažu da nas svaka kriza ojača, ako se dobro usmerimo. Upravo je ova situacija prilika da sagledamo život sa neke druge strane, da ga osmislimo na nov način i da izađemo iz pandemije jači i ponosni na sebe jer smo uspeli da se sačuvamo fizički i mentalno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime