Loše i dobro mršavljenje se razlikuju kao nebo od zemlje. Loše dijete utiču i na loše mršavljenje a ono može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Ako se pridržavate ekstremne dijete može se desiti da poremetite svoj metabolizam koji će se teško oporaviti. Zašto se to dešava? Zbog leptina – hormona koji reguliše energiju, apetit, pokretljivost. Leptin signalizira kada ste siti ali to samo pod uslovom da funkcioniše kako treba. Kada lošom ishranom poremetite balans u organizmu onda i leptin ne funkcioniše kako treba i šalje lažne signale, što može imati nesagledive posledice. Nasuprot ovom hormon grelin šalje poruku kada ste gladni. Dakle, grelin i leptin, hormoni sitosti i gladi igraju važnu ulogu u regulisanju telesne težine. A kada se to poremeti, nastaju problemi.

Ako ste dugo na dijeti ili je ona preterana mogu se javiti vrtoglavica, glavobolja, letargija, zatvor. Sve u svemu osećaćete se bolesno, jer jedete manje i nemate dovoljno energije a ni volje za svakodnevne aktivnosti. Neka istraživanja pokazuju da dijete sa slabim unosom ugljenih hidrata dovode do zamora. A dijete zbog kojih ne unosite dovoljno vitamina B12, gvožđa mogu da dovedu do anemije. Takođe, mišićna masa se može drastično smanjiti zbog loše ili preterane dijete.

Ima dijeta koje sadrže korišćenje velike količine proteina. To može da dovede do dehidratacije a zatim i do razvoja kamenca u bubrezima.

Posledica neadekvatne dijete može dovesti do razvijanja depresije. Pogotovo ako je dijeta dugotrajna a bez vidnih rezultata. Stručnjaci kažu da su takvi pacijenti razdražljivi, skloni samooptuživanju, anksioznosti, depresiji. Neuspeh ih čini nesrećnim i neostvarenim.

Zato se treba pre svake dijete posavetovati sa stručnjacima. Mora se voditi računa o dovoljnom unosu hrane, održavanju ravnoteže minerala i vitamina. Treba jesti od svega po malo da bi se održalo zdravlje. Podsećaju stručnjaci da su recimo, proteini važni za mišićnu masu, žitarice za energiju, vlakna, gvožđe, mlečni proizvodi su bitni za kalcijum i gvožđe, voće i povrće za vitamine i minerale.

Ukoliko se pretera sa dijetom može se izgubiti previše kilograma što može uticati na imunološi sistem, nivo energije.

Da biste se oslobodili viška kilograma potrebno je da zapravo promenite stil svog života, da jedete zdravo, da se krećete, šetate, plivate, trčite.

Jedite samo kada ste gladni, ne grickajte između obroka, izbacite grickalice, slatkiše, gazirana pića, previše alkohola.

Planirajte svoje obroke odmereno i pametno.

Ne propuštajte doručak.

Napunite polovinu tanjira povrćem bez skroba, poput kelja, brokolija, šargarepe. Neka se na tanjiru nađu i nerafinisani ugljeni hidrati, pasulj, slatki krompir, integralne žitarice.

Budite dosledni u ishrani, vežbanju, dobrom raspoloženju.