Dvoje budu zajedno, pa se razvedu, pa žale zašto su se razveli. Prema jednom istraživanju, većina razvedenih žali za propalim brakom, piše časopis The Wall Street.

Psiholog Terri Orbuch sa Univerziteta Michigan je prikupljala podatke analizirajući 373 para (46 posto njih su se kasnije razveli) tokom njihove prve godine braka. Prikupila je i savete zahvaljujući postrazvodnom iskustvu njih 210, od koji je 44 posto ponovo zaplovilo u bračne vode.

Dakle, evo saveta da do razvoda ne dođe ili da prevaziđete probleme zbog kojih želite sve da raskinete i krenete svojim putem, a posle da se neutešno kajete.

Što je bilo bilo je

Prošlost ostavite iza sebe, savetuje Terri Orbuch. “To znači ne zamarati se ljubomorom zbog ranijih partnerovih veza. Manite se i trauma iz detinjstva zbog kojih niste imali poverenja u ljude. Svađu koju ste imali s partnerom pre šest meseci zaboravite i nemojte se stalno vraćati na isto.”

Volim te

Pokažite partneru da ga volite i da vam je stalo do njega. Mali gestovi pažnje, poput komplimenta ili rečenice “Volim te”, držanje za ruke puno znače. Partner se tako uz vas oseća dobro, vezu čini zanimljivijom i doprinosi njenom očuvanju.

Pričajte o novcu

Finansije su važne, razgovarajte o tome jer su novac i finansije jedan od glavnih razloga konflikta u brakovima. Razgovarajte o novcu i finansijama češće, a ne samo kad treba platiti režije, kad se nagomilaju dugovi i kad se nađete u finansijskom problemu.

Komunikacija je veoma važna

Ključ uspešnih brakova je u komunikaciji. Prema istraživanju 41 posto ispitanika navelo je da bi na prvom mestu promenilo komunikaciju u sledećoj vezi. “Pokušajte da čujete šta vam druga osoba govori i neka vam bude jasno da ste razumeli’, kaže Terri Orbiuch. Upoznajte se što bolje i veza će biti sigurnija, lepša, srećnija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime