Profesorka Ellen van Wolde sa Radboud univerziteta u Holandiji tvrdi da je prva rečenica Postanja ("U početku Bog stvori nebo i zemlju") sve ovo vreme pogrešno prevođena sa hebrejskog, i da namera pisaca Biblije nikada nije bila da označe Boga kao tvorca sveta.

Prema jevrejsko-hrišćanskoj tradiciji Bog je stvorio Zemlju iz ništavila, međutim, profesorka van Wolde, ugledna naučnica, izučavalac Starog zaveta i pisac, nakon završenog istraživanja tvrdi da hebrejski glagol "bara" ne znači "stvoriti", već "razdvojiti" (u prostoru), te da bi prva rečenica Biblije trebalo da glasi: "Na početku Bog razdvoji nebo od Zemlje".

Nekadašnja saradnica slavnog Nobelovca Umberto Eco-a kaže da Bog jeste stvorio životinje i ljude, ali da su Zemlja i voda na njoj već postojali pre toga. "Bog jeste tvorac nekih stvari, ali ne neba i Zemlje. Uobičajena ideja stvaranja iz ništavila (creatio ex nihilo) je veliki nesporazum", kaže van Wolde, i dodaje: "Možda će mi sve ovo samo nauditi. Smatram sebe religioznom osobom, a Tvorac je bio nešto veoma posebno (za mene), kao pojam poverenja. Želim da to poverenje očuvam."

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime