Novac čoveka čini srećnijim i poboljšava zadovoljstvo životom, rezultat je najnovijeg istraživanja koje objavljuje psypost.org.

Takođe je ustanovljeno da se veza između količine novca i sreće može objasniti načinom na koji ljudi obično provode slobodno vreme.

U istraživanju je učetvovalo 394 odraslih koji su beležili kolilko su vedri, entuzijastični, opušteni, smireni, zadovoljni tri puta dnevno tokom jednog meseca.

Konstatovano je da veći prihod donosi i veću učestalost reće, ali ne i intenzitet sreće.

U drugoj studiji učestvovalo je 1290 ljudi.

Konstatuje se da prihod utiče na učestalost sreće alli ne i na intenzitet. Oni koji imaju manje novca slobodno vreme provode pasivno, ispred televizije najčešće.

Ove pasivne aktivnosti ne donose sreću i to zbog fenomena koji je nazvan “hedonistička adaptacija” a to znači da se čovek navikne na pozitivan događaj i brzo vrati na osnovni nivo sreće.

Za razliku od ovakvog načina ispoljavanja sreće, slobodne aktivnosti, vežbanje, druženje, proizvode manje intenzivne ali češće nalete sreće.

Sugeriše se da se pojedinci sa nižim primanjima podstiču da se bave aktivnostima u slobodnom vremenu koje će povećati blagostanje, radost i sreću.