Strašna suša a onda i veliki mrazevi koji su se desili u Brazilu doveli su do nestašica kafe. Kada se tome doda i sve skuplji transport rezultat je – poskupljenje kafe.Trideset odsto ukupnog svetskog izvoza kafe je iz Brazila, a baš u ovoj zemlji ne pamte veće prirodne nepogode i štete koje su po rod kafe napravile klimatske promene. Razmere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživela, trebaće i po sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje, tvrde poznavaoci.

Nakon ekstremnih suša u Brazilu u prvoj polovini godine, koje su smanjile prinos i povećale cene kafe na svetskoj berzi tokom prošle nedelje, mraz je zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do novog eksplozivnog skoka berzi, na kojima se cena kafe u samo par dana duplirala.

Cene pržene kafe u Brazilu skočile su za oko 80 odsto od decembra do kraja jula procenjuju u brazilskom udruženju proizvođača kafe “Abic”. Na američkom tržištu, cena arabike, praktično se udvostručila u zadnjih 12 meseci.

“Industrija kafe upravo se nalazi pred velikim izazovom, jer se dogodilo nešto što niko nije mogao da predvidi: mraz u Brazilu je oštetio kompletan rod kafe. U ovom trenutku nije moguće prognozirati kolika će šteta biti po ovogodišnji rod. Zabeležene su najniže temperature još od 1994. godine i slike koje dolaze iz Brazila su poražavajuće i nimalo ne ohrabruju. Svetska berza je odmah odreagovala i došlo je do novog rasta cena”, rekao je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije “Strauss Adriatic”.

Kada je reč o Srbiji kaže da je “sasvim izvesno da će doći do promene cene kafe i u našoj zemlji”. izvor: mondo