Nega kože zimi, pogotovo na planini, se razlikuje od one u gradskim uslovima. Promena klime zahteva i sasvim drugačiju dnevnu rutinu u negovanju lica, objašnjava doktorka Svetlana Đurišić iz Ordinacije Dermatim iz Beograda.

Suv, zimski vazduh isušuje kožu, što posebno dolazi do izražaa na velikim visnama gde se smanjuje i koncentracija kiseonika.

Kako se na planinu zimi dolazi zbog skijanja, klizanja, sankanja, penjanja, šetanja – dodatna fizička aktivnost uzrokuje pojačano znojenje i dehidrataciju organizma. A dehidratacija vodi suvoći kože.

“Nije retko da se prve bore primete nakon aktivnih odmora na planinama a koža na šakama postane suva sa nešto izražajnijim zanokticama”, kaže dr Đurišić.

Kako zaštititi kožu tokom zime?

Na planini je neophodna prevencija zbog povećanod indeksa sunčevog zračenja. Potrebno je naneti zaštitni faktor 30 ili veći 15 minuta pre izlaska iz sobe. Idealno je da je zaštitni faktor vodootporan ili ga u suprotnom susnežica i znoj lako mogu skinuti. Treba ga obnavljati na dva sata.

Opekotine suncem nisu jedine koje daju sliku ispucale, crvene, preosetljive kože. Jak vetar, susnežica i niske temperature mogu lako prouzrokovati promene na koži slične opekotinama. Mehanička zaštita šalom, kapom, fantomkama i rukavicama je na prvom mestu. Delove lica koji se ne mogu zaštititi šalom treba namazati kremama koje obnavljaju barijeru kože. Ako koža ispuca na vetru treba povesti računa da se ne nanese krema koja ima puno hemikalija, već kreme koje obnavljaju barijeru oštećene kože, piše na sajtu Ordinacije Dermatim.

Koža šaka je osetljivija od drugih delova tela. Tanja i bez lojnih žlezda, uz neizbežne sapune lako puca i suši se. Kod osoba sklonih ekcemima ili psorijazi zimi nastaje pogoršanje.

Kako je koža najveći organ, sa osnovnom funkcijom da čuva naše telo, potrebno je i iznutra je hidrirati. Treba piti dosta vode jer tek kada se zadovolje potrebe tela za tečnostima koža je uzima i za sebe.

“Na kraju napornog dana ne sme da se zaboravi da se dobro očisti lice, kako od zaštitnog faktora tako i od znoja. Tako se prevenira izlazak bubuljica tokom boravka na planini”, dodaje dr Đurišić.

Više o negovanju kože preko zime pročitajte na stranici Ordinacije Dermatim.