Mačo muškarci su samouvereni, misle da mogu da zavedu svaku ženu koju žele. Ali nauka se sa tim baš i ne slaže. Žene će možda ući u vezu s takvim muškarcem, ali kad je u pitanju nalaženje životnog partnera, žene su sklonije da odaberu nekog ko će im ponuditi siguran život.

Američki naučnici potražili su odgovore za ovakvo ponašanje muškaraca i žena u dalekoj istoriji. Podsećaju da su se nekada mužjaci borili za naklonost ženki.

Revolucija se dogodila onog trenutka kada su se manje snažni mužjaci snašli, shvatili kako mogu bez borbe da dobiju ženku koju žele. Odlučili su da se iskažu skupljanjem hrane i brigom za žene, tvrde naučnici sa Univerziteta u Tenneseeju. Trud im se izgleda isplatio, a žene su vrlo brzo shvatile da je bolje stvarati duge veze s takvim muškarcima.

Evolutivni biolog Sergey Gavrilets tvrdi da je takva odluka žena bila osnova za stvaranje institucije savremene porodice. “Čim su žene počele da pokazuju da im odgovaraju muškarci koji im obezbeđuju hranu i brinu o njima i potomcima, sve se promenilo”, kaže ovaj biolog.

 

Žene su eto bile ključne za ove promene. A možda je sve počelo od nekog vašeg snalažljivog predka koji je oko bacio na lepuškastu ženku.