Naučnici veruju da je reč o jednom ekskluzivnom trenutku koj je inače gotovo nemoguće videti, zbog brzine kojom zvezda putuje.

Svetlost koju ova umiruća zvezda proizvede je milion puta jača od svetla prosečne zvezde, a količina energije koja se oslobađa sjajem zaseni ostatak galaksije.

– Razumevanje ove pojave jako je bitno jer tako zvezde reprodukuju materije od kojih su nastale planete, rekao je Paul O’Brien.

Astronomi su 9. maja počeli da snimaju zvezdu koja je već krenula na umirući put, kada je druga zvezda u istoj galaksiji eksplodirala. Eksplozija je bila 100 milijardi puta svetlija od Sunca.

Naučnici su uspeli da dobiju nekoliko teleskopa koji su udruženim snagama imali mogućnost ranog uvida u eksploziju, a rezultati su objavljeni u magazinu ‘Nature’.

– To je kao dobiti na lutriji, uspeli smo da zabeležimo ceo događaj od početka do kraja, rekla je Alicia Soderberg, sa univerziteta Princeton.

– To je poseban trenutak jer je to rođenje, jedne umiruće zvezde, rekao je Alex Filippenko, naučnik sa univerziteta u Berkeleyu.

Manje od jedan posto zvezda u svemiru umreće na ovaj način, kao supernova. Većina zvezda, uključujući i naše Sunce, postaće jača i zatim lagano izblediti sve dok ne postanu beli patuljci, koje Filippenko naziva ‘penzionisanim zvezdama’, koje proizvode malu količinu energije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime