Današnji muškarci su najslabiji u istoriji postojanja čoveka, i nikako ne bi mogli da se mere sa našim precima, bilo da je reč o brzini, bilo da je reč o snazi, tvrdi Peter McAllister, antropolog iz Britanije. Autor knjige "Manthropology: the Science of Inadequate Modern Man" opisuje današnji jači pol kao "najjadniju gomilu muških Homo Sapiensa koja je ikad hodala planetom".

McAllister je analizirao otiske stopala australijskih Aboridžina od pre 20,000 godina, i zaključio da su mogli da razviju brzine i do 37km/h na mekom, blatnjavom terenu. Obarajući svetski rekord prošle godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, Bolt je trčao brzinom od 41.84km/h, za (tada) neverovatno vreme od 9.69 sekundi na sto metara. McAllister tvrdi da bi, uz današnje moderne treninge, sprinterice i specijalnu podlogu po kakvoj se trči na atletskim mitinzima, Aboridžini-lovci mogli da postignu brzinu od čak 45km/h, što je više nego što je Bolt postigao ove godine na Mitingu u Berlinu, kada je istrčao100 m za suludih 9.58 sekundi.

McAllister ide i dalje u zanimljivim tvrdnjama i okreće se obaranju ruke: "Istraživanja pokazuju da su žene-Neandertalci imale oko 10% više mišićne mase od savremenog evropskog čoveka. To znači da bi utrenirana Neandertalka mogla da dostigne 90% Švarcenegerove građe i mase gledajući njegov vrhunac bodi-bilding karijere", kaže antropolog. "Uzimajući u obzir specifičnu fiziologiju i mnogo kraću podlakticu, lako se zaključuje da bi Neandertalka bez problema oborila ruku Švarcenegeru", dodaje McAllister.

Inače, on počinje svoju knjigu rečenicom "Ako čitate ovo, onda ste vi – ili muškarac kome ste kupili ovu knjigu – najgori čovek u istoriji. Bez pogovora – najgori", i kaže da je sadašnje stanje posledica najveće fizičke neaktivnosti u istoriji. "Postoje statistike sa početka industrijske revolucije koje svedoče koliko su više i teže ljudi tada radili. Ljudsko telo je veoma prilagodljivo, a danas su naši mišići najmanje opterećeni u istoriji", zaključuje McAllister.

Daily Telegraph

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime