TikTok je prepun preporuka o životnom stilu, koje obuhvataju sve, od nege kože do mode. Za mlade, TikTok je postao vrhunski turistički vodič.

Već ranije smo pisali kako mladi na ovoj društvenoj mreži traže različite odgovore i da sve manje pretražuju Google, a sada stižu i izveštaji kako su kratki video snimci odlični i za preporuke za putovanja.

Novo istraživanje koje je Tripit sproveo na 1.000 korisnika društvenih mreža otkrilo je da 69 odsto ispitanika Gen-Z i Milenijalsa inspiraciju za putovanja pronalazi na društvenim mrežama. Od toga, 44 odsto je reklo da posebno koristi TikTok.

Više nego ikada mladi biraju destinacije na osnovu uticaja pop kulture.

Ali nije sve tako bajno.

Tokom poslednje decenije, a posebno nakon uspona Instagrama i TikToka, mnogi su istakli da su putovanja zasnovana na društvenim medijima negativno uticala na destinacije, uz porast prevelikog turizma i često sebičnih putnih navika. Istraživanje sa Univerziteta u Sariju iz 2019. pokazalo je da su „egocentrično fotografsko ponašanje i ponašanje na društvenim mrežama“ pogodilo turističke destinacije.

I sve ovo nije iznenađujuće.

Ogroman uticaj TikToka odrazio se na brojne industrije, sa više od milijardu korisnika širom sveta. Aplikacija se transformisala u pretraživač posebno za mlađe korisnike: oko 40 procenata mladih koristi upravi TikTok kao glavni pretraživač.

Ipak, starije generacije nisu baš prepustile TikToku sve. Tripitovo istraživanje pokazuje da bi 9 od 10 putnika Gen-X i Boomera radije uskočilo na let do mesta koje su lično preporučili porodica i prijatelji.

Našao sam na TikTok fraza definitivno psotaje sveprisutna u mnogim segmentima života.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime