Narcisi donose loše odluke. Misle da su najpametniji i da sve znaju, ne slušaju čak ni stručnjake, piše u najnovijem istraživanju objavljenom u Personality and Individual Differences.

Narcisoidne osobe misle da su jako važne i iznad drugih ljudi koje često i iskorišćavaju. Teže da napreduju na hijerarhiji i uspevaju da obezbede dobre pozicije.

U jednom istraživanju ustanovljeno je da su narcisoidne osobe prilikom donošenja odluka manje konsultovali stručna mišljenja od ostalih učesnika.

Zato su često donosilil loše odluke jer nisu konsultovali stručna mišljenja, odlučivali su impulsivno i samopouzdano. A to se pokazalo kao loše.

Zanimljivo je da su nakon ocenjivanja narcisoidne osobe govorile da nisu one krive za loše odluke već spoljne okolnosti.

U drugom istraživanju ispitanici su odgovarali na pitanja iz istorije. Pokazalo se da su narcisoidne osobe brzale sa odgovorima ne čekajući stručnjake da kažu svoje. Nisu se osvrtali na savete stručnjaka, niti menali sovje odgovore čak ni kada su imali priliku za to. Odgovori su im bili pogrešni.

Stručnjaci zaključuju da narcisi donose loše odluke što ih “čini potencijalno opasnim kao vođama kada njihove odluke mogu uticati na život i egzistenciju drugih.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime