Najprivlačnija i najpoznatija destinacija za turiste na Kubi je glavni grad Havana, ali ova egzotična zemlja ima još mnogo toga da ponudi, pre svega brojna letovališta na obali.

 
Najpoznatije letovalište na Kubi Varadero je pravi raj, zbog predivne plaže sa belim puderastim peskom i tirkiznom vodom. Nalazi se na poluostrvu, a hoteli su raspoređeni sa obe strane. Bez obzira da li posećujete Havanu ili Varadero najbolje je otići u periodu od decembra do aprila, kada je temperatura između 24 i 28°C i nema kiše.

PLAŽA
 
Za plažu u Varaderu kažu da je najlepša na svetu sa bistrom plavom vodom okeana. Dugačka je preko 20 kilometara, a ima sitan beli pesak koji izgleda kao puder. Ovde se nalaze neki od najlepših hotela na svetu. Pored sunčanja, kupanja i šetnje, ovde možete uživati i u vodenim sportovima, jer je Varadero najbolje mesto na Kubi za to.

NAJSTARIJA ZGRADA
 
Prva zgrada napravljena na poluostrvu (Mansion Xanadu) sada je golf klub i hotel .Postoji od 1930. godine, a do danas je zadržala izgled iz 1959. Ima tri nivoa, a unutrašnjost je uređena kubanskim mermerom i antičkim nameštajem. U prizemlju se nalazi najluksuzniji restoran u Varaderu, na prvom spratu su hotelske sobe, a na drugom atraktivan bar.

PARK
 
Predivan, park (Josone) sa jezerom, bazenom, fontanama i krivudavim stazama je glavno sastajalište lokalnih stanovnika. Ovde možete da se vozite brodićem po jezeru, kupate u bazenu, kuglate, šetate ili da jednostavno sedite na klupici i posmatrate prolaznike. Park postoji od 1940. godine, a prethodno je bio privatna bašta.
 
DELFINI 
 
Delfinarijum se nalazi u velikoj prirodnoj laguni. U njemu živi osam delfina, od kojih je pet ovde rođeno. Svakog dana oni izvode šou sa raznim trikovima. Posle toga, možete da uskočite u vodu i plivate sa njima.To se radi u grupama od po 15 ljudi, a sve se beleži kamerom i foto aparatom, pa kasnije možete da kupite snimak za uspomenu.

KOKO TAKSI
 
Najzabavniji način da obiđete Varadero jeste da se vozite Koko taksijem. Ovo prevozno sredstvo je napravljeno od neke vrste plastike, ima tri točka, zaobljen krov, a otvoreno je napred i sa strane. Može da primi dva putnika iza vozača, koji je ženskog pola. Dobilo je naziv Koko (Coco) zbog zaobljenog izgleda koji podseća na ogroman kokos!

IZLET DO OSTRVA BELI KLJUČ 
 
Na pola sata vožnje katamaranom od Varadera, nalazi se nenaseljeno ostrvo Beli ključ (Cayo Blanco), koje je poznato po divnim plažama, kornjačama, tropskim pticama, ribama, školjkama… Ovde postoji centar za ronjenje pa posetioci mogu da posmatraju korale i šarene tropske ribice. Predivan prizor oduzima dah.

PEĆINE
 
Nedaleko od Varadera nalaze se pećine koje su vrlo popularne među turistima. Belamar pećine se sastoje od tri jame i slučajno ih je otkrio rob još 1861. godine. U Saturno pećini može da se pliva, u čemu turisti uživaju dok se istovremeno dive stalagmitima i stalaktitima oko njih. Još jedna turistička atrakcija je i Katalina pećina. 

HRANA
 
Mešavina španske, afričke i karipske kuhinje pruža posebno zadovoljstvo. Najtipičnije jelo je creole ajiaco (supa od povrća, svinjetine i piletine). Probajte picadillo (mlevena govedina sa paprikom, lukom, paradajz sosom i maslinama). Najpoznatije je jelo moros con cristianos, od pasulja i pirinča. Zasladite se prženim bananama ili uštipcima sa šećerom i cimetom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime