Jedno istraživanje pokazalo je kako je nedeljna noć najlošija za dobar i nesmetan san u odnosu na sve druge dane u nedelji zbog nagomilanog pritiska i početka novog radnog dana.

 

Studija koja je obuhvatila 3500 odraslih osoba otkrila je da oko 60 posto radnika najlošije spava nedeljom. Više od četvrtine ispitanih priznalo je da ponedeljkom odbija da ode na posao zbog lošeg sna i da koristi brojne izgovore poput bolesti kako bi ostali kod kuće.

Studija je takođe pokazala da čak 80 posto osoba najlepše spava petkom, na kraju naporne radne nedelje.

Poremećeni san glavni je krivac za dekoncentraciju na poslu, povećanu razdražljivost prema šefovima, pa čak i za dremanje za radnim stolom.

Gotovo polovina ispitanih izjavila je da manjak koncentracije vodi do brojnih grešaka na poslu i van njega, jedan od trojice bio je razdražljiv prema šefu i kolegama, a petina njih zadremala je na poslu.

Oko 23 miliona Britanaca priznalo je da gube jedan sat sna svake večeri jer se groze sutrašnjeg radnog dana. Nošenje s teškim šefom, važna prezentacija i nenapravljen posao u zadatom roku, najveći su razlozi poremećenog sna, sudeći po odgovorima ispitanika.

"Obrasci spavanja uzurpirani su dugim ostankom u krevetu ujutro i kasnim leganjem, ljudi su manje psihički i fizički aktivni nedeljom, a verovatno svemu doprinosi i obilni ručak koji organizmu teško pada", izjavio je Nil Stenli, stručnjak za san.

Stenli je zaključio da je najbolji način da se izbegne nesanica biti budan i aktivan tokom dana i držati obrasce spavanja prilično konstantnim.

"Ono što vaše telo zapravo želi jeste da spava i ustaje u isto vreme svaki dan", zaključio je Stenli.