Najbolje plaže u Turskoj

13 najlepših mesta za ovo leto

Većina plaža u Turskoj je ostala u senci velikih hotelskih kompleksa i all-inclusive usluga, klubova na plažama ostavljajući posetiocima brojn alternative.

Na sreću, sve ovo je održalo najlepše plaže čistim, a cene usluga na njima su prilično povoljne, a obično imaju najlepši pesak ili šljunak. Hoteli i klubovi na plažama (čak i malim) imaju snek barove, nude sportove na vodi i čiste toalete; a najviše plaža je ostavljeno u svom prirodnom stanju, baš onakve kakve jesu. Evo ih 13 najboljih!

Suada (Istanbul)
Najbolje plaže u Turskoj

Nekada privatan plutajući teren fudbalskog kluba Galatasaraj, malo ostrvo u Bosforu u centru Istanbula je sada beg za stanovnike grada.

Asos
Najbolje plaže u Turskoj

Teško je odoleti dražima plaže koja se nalazi u podnožju strmih stena ograđena starim zidinama, iako je toliko mala da jedva možete da se sunčate na obali. Kada sunce zađe i sjajni mesec se pojavi iznad vode, imate utisak da plovite među zvezdama.

Alacati Bay
Najbolje plaže u Turskoj

Mala plaža se nalazi u velikom zalivu sa vetrovima idealnim za surfere. Vetrovi dolaze sve do plićaka bez ikakvih prepreka. Plaža je okružena brdima sa svih strana.

Pirlanta

Pirlanta na turkom znači “dijamant” ima kremasto beli pesak i proteže se preko poluostrva Çesme. Plaža je duga i široka i gleda na otvoreno Egejsko more.

Lako možete doći do nje dolmusom (mini javni prevoz) iz centra Česme.

Altinkum (Çesme)
Najbolje plaže u Turskoj

Zlatni pesak po kome je plaža dobila ime se nalazi na prilično udaljenom mestu na najjužnijoj tački poluostrva. Ovaj položaj je zaslužan što je prelepa plaža pusta i neposećena. Plaža gleda na otvoreno more pa je voda sveža i nekoliko stepeni hladnija nego u drugim delovima poluostrva.

Ajajorgi (Çesme)
Ovo nije jedna plaža već nekoliko stubova koji presecaju vodu. Bez obzira na to, Ajajorgi je šarmantno mesto, skriveno u rastinju narandži i maslina i otvoreno ka maloj i intimnoj uvali.

Golturkbuku (Bodrum)

Najbolje plaže u Turskoj

Ovde su mirne vode obgrljene obalama dva seoceta. Džet – set će možda morati da pronađe alternativna mesta sada kada je ukinut privatni pristup plažama.

Do trenutka kada vi budete čitali ovo Turkbuku će možda otvoriti svoju obalu i za obične “smrtnike”.

Oludeniz
Najbolje plaže u Turskoj

Slike jednostavno ne odgovaraju lepoti ove plaže. Na jednom kraju je plaža Belcegiz, sa siluetom Babadaga i pistom za sletanje paraglajdera. A tu je i Plava laguna: mirne vode u tri nijasne tirkizne boje- pravi mali raj.

Dolina leptira (Fetije)
Najbolje plaže u Turskoj

Nakon Plave lagune: svetog grala turskih plaža – izgleda besmiseno ići negde drugde. Ali oblast Fetije nudi prelepe pejzaže. Ako možete obavezno sednite u čamac i posetite Dolinu leptira – peščani raj ispresecan ogromnom klisurom.

Iztuzu (Dalyan)
Najbolje plaže u Turskoj

Ovde važa stroga pravila jer je ova plaža nacinalni park i stanište Caretta caretta – vrste kornjače. Međutim, noću, kada se gužva raščisti možete gledati kako svetla igraju po morskoj površini, a zvuci iz domaćinstava klize po reci iz obližnjih ribarskih sela. Samo, ne bi trebalo da se približavate suviše obali gde se nalaze kornjače.

Kaputas (Kalkan)
Najbolje plaže u Turskoj

Stotinama godina ranije, ogromna provalija se stvorila u planini. Klisura je presušila, ali ostavila je plažu Kaputas, malu peščanu stazu samo 400 koraka udaljenu od autoputa ali na kojoj imate osećaj da se nalazite daleko od svega. Odavde imate samo malo da doplivate do fosfornih pećina.

Patara (Kalkan)
Najbolje plaže u Turskoj

Osamnaest kilometara duga plaža sa dinama i močvarama – treba li reći nešto više? Leti ovde vode poprimaju divne tamno nijanse plave.

Konijalti (Antalija)
Najbolje plaže u Turskoj

Milje šljunkovitih plaža, uređeni travnjaci, kafići i zabava učinili su da ovo postane jedno od najpopularnijih turističkih odmarališta. Bodrume, čuvaj se!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *