Ako ne želite da ugrozite liniju a jede vam se pica, jednostavno je nacrtajte i već čete se oraspoložiti! Takozvana hrana za utehu možda može da nas razveseli, ali je cena uglavnom velika jer je takva hrana zapravo užasno nezdrava.
 
Nova studija u Sjedinjenim Državama kaže možda i ne moramo da jedemo picu, pite i kolače da bi smo se oraspoložili – samo ih nacrtamo i već je bolje.
 
U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Bonaventura Univerziteta u Njujorku, 61 student od kojih je 2/3 žena, bili su nasumično podeljeni po grupama.
 
Svima su dali crvene, zelene i bele olovke i rekli da nacrtaju slike hrane koja se nalazila ispred njih. Jedna grupa je crtala veoma masne, preslatke kolače, druga picu, a trećoj su dali jagode, dok je četvrta crtala ljute papričice.
 
Koristeći metod istraživanja koji su uveli psiholozi da bi izučavali promenu raspoloženja, studenti – koji su svi crtali na prazan stomak –ocenjivali su svoju glad, raspoloženje i koliko je interesantno i uzbudljivo to što rade nakon petominutne vežbe.
 
Nijedna grupa nije bila nešto posebno gladnija od druge, ali su bile ogromne razlike u njihovim promenama raspoloženja. Crtanje masne i sočne pice je poboljšalo raspoloženje ispitanika za čak 28%. Crtanje kolača i jagoda (veliki procenat šećera ali nizak procenat masti) je podigao rasploženje za 27% i 22%.
 
Samo crtanje nemasnih papričica bez šećera je pokazalo slabo raspoloženje. One su uticale sa samo 1% na osećanja. Istraživači su primetili da svi ispitanici koriste iste boje na svojim fotografijama, a promena raspoloženja je očigledno bila direktno povezana sa vrstom hrane koju su crtali.
 
Naučnici kažu da su rezultati učvrstili dokaze da i sama slika hrane može da ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje.