Muškarci više pomažu u kući od kako je nastupila pandemija covid virusa, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ovo istraživanje je sprovedeno u maju, u početnim fazama pandemije, kada je ispitano preko hiljadu parova u Kanadi, objavljeno je na phys.org.

Prema dobijenim odgovorima muškarci su bili veoma aktivni u organizovanju dečijih aktivnosti. Ali su se manje bavili nadgledanjem dece u školskim aktivnostima, razgovoru i fizičkoj negi.

Ali kako se pandemija nije smirivala stvari su počele da se vraćaju na uobičajene aktivnosti. Majke sada ponovo preuzimaju većinu roditeljskih i kućnih poslova.

Ovo se desilo verovatno i zbog toga što u mnoge žene prestale da rade jer su to bili nesigurni, slabo plaćeni poslovi. Majke su prestale da rade i posvetile se porodici.

Dakle, stvari se vraćaju na stari obrazac ponašanja. Žene se više brinu o kući, deci, uče sa njima, razgovaraju a muškarci su posvećeni svojim poslovima.

Zanimljivo je zapažanje da mlađa generacija, milenijanaca pokazuje veću spremnost muškaraca da pomognu u kućnim poslovima i oko dece.

Ipak se konstatuje da se i dalje prednost daje muškom radu a podcenjuje ženski.

Terapeuti savetuju da se o podeli posla i jednakom angažmanu oko kućnih poslova i dece razgovara i dogovaraju potrebne aktivnosti. Otvoren razgovor sa partnerom može pomoći da se žene rasterete obaveza oko kuće.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime