Muškarci češće govore “volim te”, pokazuje najnovije istraživanje.

Ističe se da je izražavnje osećanja u romantičnim vezama veoma važno, podstiče zdravije i stabilnije veze. Većina bi verovatno rekla da su žene te koje prve i češće izgovaraju partneru “volim te”. Ali istraživanje pokazuje da to nije tako, piše psypost.org.

U istraživanju je učestvovalo 1428 učesnika iz sedam zemalja sa tri kontinenta. Istraživanje pokazuje da su muškarci prvi rekli “volim te” što su potvrdile i žene. Tako su odgovorili muškarci iz šest zemalja osim iz Francuske gde su i muškarci i žene podjednako govorili “volim te.”

Rezultati pokazuju da će muškarci prvi reći “volim te” ako žive u zemlji sa više žena. Takođe, partneri koji izbegavaju privrženost nerado vole da čuju izlive ljubavi.

Istraživači planiraju novo istraživanje u kome bi se fokusirali na to da li zemlje koje su više kolektivističke, zasnovane na zajednici mogu da pokažu različite obrasce iskazivanja ljubavi.

Prema jednom drugom istraživanju muškarcima je potrebno tri meseca da kažu “volim te” a ženama čak četiri meseca. Izgleda ima brzopletih muškaraca jer njih 34 odsto već u roku od mesec dana iskazuju svoju ljubav. U prvih mesec dana tu istu rečenicu samo 23 odsto žena će reći partneru.

Zanimljivi su rezultati istraživanja i kada se govori o ljubavi na prvi pogled. U tu “fatalnu” ljubav na prvi pogled veruje 72 odsto muškaraca i 61 posto žena.