Naučnici Tehničkog univerziteta u Minhenu tvrde da se ljubaznost, koja je visoko cenjena osobina kod rukovodilaca muškaraca, kod žena tretira kao slabost. Stereotipi i dalje vladaju u društvu, jednakost je tek lepa reč.

Prema najnovijim istraživanjima na pomenutom univerzitetu ispostavilo se da okolina, ukoliko se muškarci i žene isto ponašaju, ne prihvata na isti način. Ljubaznost i komunikativnost je veliki plus za muškarce, ali i prepreka za žene na putu uspona u karijeri.

Naučnici su izdvojili stereotip, koji na podsvesnom nivou igra odlučujuću ulogu u ocenjivanju profesionalne efikasnosti. Znači, lider vođa mora biti aktivan, dominantan i oštar. Prema tome, žene koje teže ka visokom položaju moraju imati muški model ponašanja.

Muškarac, kao nosilac testosteronske agresivne suštine, svuda se ponaša agresivno, u ratu, proizvodnji, biznisu, sportu.

Potrebno je da se i žena ponaša agresivno, da bude kao muškarac, odnosno muškarača i ima šanse da izgradi uspešnu karijeru.

E, sad, ako je žena šef ona onda pravi probleme ženama. Smatra ih manje sposobnim za posao i stavlja prepreke na putu njihovog uspona. Eto ti ga sad, ‘oćeš kao muškarac e pa onda moraš da igraš do kraja.

Još je jedan zaključak veoma zanimljiv do koga su došli istraživači a to je da žena rukovodilac privlači više pažnje i da njene greške imaju veću težinu, nego kod kolega muškaraca.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime