Želja za večnim životom je možda nikad bliža realnosti. Naučnici misle da bi produženje hromozom moglo da pomogne u tome.

 
Ova procedura bi dozvolila naučnicima da produže telomere, zaštitne kapice na kraju hromozoma koje se skraćuju sa godinama, prenosi Independent. 
 
Telomere štite hromozome od oštećenja dok se ćelije dele i rastu. Međutim, one se s vremenom smanjuju i gube svoju zaštitničku ulogu. Kada do toga dođe, smatra se da je otpočeo proces starenja. 
 
Nova procedrura omogućava naučnicima da produže telomere i na taj način uspore biološki sat, što će ljude učiniti mlađima. Ispitivane ćelije pokazale su se kao mlađe i brže. 
 
“Ovaj pristup je nov način prevencije protiv raznih bolesti starenja. Postoje i veoma parališuće genetske bolesti povezane sa skraćenjem telomera koje bi mogle da imaju korist ovog potencijalnog tretmana”, izjavio je jedan od istraživača. 
 
Proces je otkrila Helen Blau sa Univerziteta Stenford, koja ja sve podatke o ovom otkriću objavila u naučnom radu zajedno sa Džonom Ramunasom i Eduardom Jakubovom. 
 
“Otkrili smo način kako da produžimo ljudske telomere za čak 1.000 nukleotida, što je omogućilo vraćanje biološkog sata unazad i produžilo životni vek”, izjavila je Helen. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime