Odjednom ste postali zaboravni? Ali samo za nebitne stvari. Takozvani “bebi- mozak” je samo mit, kažu naučnici. Zapravo, kada žena ima dete, njena memorija se poboljšava. 

 
U seriji eksperimenata, nove majke su imale bolje rezultate kada je u pitanju vizualno -prostorna memorija (sposobnost da primate i pamtite informacije o svom okruženju) od žena koje nisu imale decu.
 
Istraživač Melisa Santjago sa univerziteta u Majamiju kaže da se ova otkrića suprotstavljaju verovanju da žene imaju lošije pamćenje i kognitivne funkcije nakon porođaja.
 
Prethodne studije su davale neusklađene rezultate – neki su pokazivali da majčinstvo pogoršava stanje u memoriji, a neki baš suprotno.
 
Santjago je analizirala podatke o 35 novopečenih majki čija deca imaju 10 do 24 meseci i 35 žena koje nikad nisu bile u drugom stanju. Obe grupe su imale slične rezultate. Kada je u pitanju vizualno-prostorna memorija, žene su testirane tako što im je pokazan papir koji sadrži šest simbola na 10 sekundi, a potom je trebalo da nacrtaju ono čega se sećaju. Ovaj zadatak je ponovljen nekoliko puta.
 
Prvi put kada je ženama pokazan tesrt obe grupe su pokazale istovetnu memoriju. Ali u drugom i trećem pokušaju, majke su imale bolje rezultate, što ukazuje na to da su one bolje primile informacije od drugih žena.
 
Kasnije su ženama prikazani raznovrsni različiti simboli, pa su ih pitali da li mogu da zapamte koji simboli su sa prethodnih zadataka. Majke su opet pokazale bolje pamćenje.
 
U trudnoći se dešavaju mnoge psihološke promene u telu, a ranija istraživanja kažu da mozak može čak i da se smanji za 5%.
 
Međutim, on se vraća u normalno stanje 6 meseci nakon rođenja deteta a tokom tog perioda, mozak može da se “pregrupiše” i promeni način na koji memorija funkcioniše.
 
Ovo bi trebalo da se dokaže na testiranju veće grupe žena u dužem vremenskom periodu.
 
Posebno istraživanje pokazuje kako je pritisak da se bude savršen roditelj toliko visok da trećina priznaje da laže o spavanju njihove dece! Neki odu čak toliko daleko da se pretvaraju da njihova beba spava celu noć mnogo pre nego što se to zaista očekuje.
 
Istraživanje je sproveo sajt Netmums, koji tvrdi da su roditeljski gurui npotrebno vršili pritisak na novopečene majke tvrdeći da beba treba da spava tokom noći, a u stvarnosti to uspeva samo 26 % beba do 12 nedelja starosti.
 
Istraživanje koje obuhvata 10 766 porodica sa decom uzrasta do 10 godina, pokazuje da samo 63 % beba uspeva da “izgura” noć bez buđenja do prve godine života.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime