Često kažu da je bolje oprostiti i zaboraviti. Ali ne i u braku ili vezi. Psiholozi kažu da je zapravo ljutnja najbolji način da se reše problemi u vezi, a da praštanje može čak da uveća ozlojeđenost i mržnju.

 
Kratkotrajna neprijatnost i bes ali iskren razgovor mogu da doprinesu dobrobiti veze na duge staze.
 
Prof Džejms Meknalti tvrdi da je našao mnogo dokaza da misli i ponašanja koja su povezana sa ljubaznošću i dobrotom i uopšte, koja treba da donesu dobrobit, imaju više štete za neke osobe.
 
Zato su se naučnici bavili potencijalnom cenom pozitivne psihologije. U seriji nedavnih studija, oni su otkrili da praštanje u braku može da ima nenamerne negativne efekte.
 
Svi smo doživeli u vezi da partner usmeri bes na nas. Na primer, možda je finansijski neodgovoran, neveran ili ne daje podršku.
 
Kada se ovako nešto desi, moramo da odlučimo da li ćemo biti ljuti i besneti ili oprostiti. Istraživači su se bavili različitim faktorima koji mogu da utiču na efikasnost praštanja, uključujući nivo partnerovog slaganja i ozbiljnost i učestalost transagresije.
 
Verujući da će partner oprostiti manje agresivne osobe neće biti sklone uvredi, a osobe koje su manje spremne na ustupke će verovatno uvrediti partnera.
 
Pored toga, bes može da igra važnu ulogu u pokazivanju transagresivnom partner da takvo ponašanje nije prihvatljivo.
 
Osobe u vezi mogu da obezbede dugoročnu dobrobit u vezi ako se nekad suzdrže od praštanja i izraze svoj bes.
 
Ipak, ne postoji jednostavan odgovor na neslaganja i sukobe. Ne postoji ‘magični metak’ ili jedan način za ponašanje u vezi.
 
Posledice svake odluke u vezi zavise od okolnosti koje su u tom trenutku važne.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime