Lepi ljudi zarađuju više od onih manje privlačnih, tvrde naučnici. Na visinu plate značajno više utiče fizički izgled od znanja ili inteligencije. Privlačne osobe zarađuju u proseku deset posto više do svojih manje atraktivnih prijatelja i kolega.

Profesor Jason Fletcher sa Univerziteta Yale kaže da još uvek nije sasvim jasno zašto se ovo dešava, ali ocenjuje da se pretpostavlja da je ključ u samopouzdanju iza koga stoji dobar izgled. Osobe koje su sigurne u sebe i svoj izgled možda ostavljaju utisak da bolje i rade i zato im se lakše odobravaju povišice. Dr. Fletcher zaključuje da bi osoba običnog izgleda trebalo da bude 40 posto pametnija od atraktivne osobe da bi imala jednaku platu.

4 KOMENTARI

 1. Eh… mislim da to veoma zavisi od branse posla u kojoj radis…

  Ako radis kao PR sa ljudima, onda ti dzabe i manja plata, ako nisi privlacan i atraktivan, neces dobiti posao!

  Ukoliko ne radis sa ljudima, recimo bavis se programiranjem ili necim slicnim, onda izgled nema, apsolutno nikakve veze.
  Ukoliko se i tu postavi razlika izmedju atraktivnih i manje atraktivnih ljudi, onda je to diskriminacija.

 2. Ma to moze i ne mora da bude tako. Ne treba se vezivati za lepotu nego za profediju. Lepota je neupotrebljiva ako si glup. Harizma je bitna u odredjenim profesijama , dok ako si doktor je totalno nebitno da li si lep ili ne ako ti se tresu ruke.

 3. zato nam se neke firme raspale jer zapošljavaju debile na lepe oči!

  a da, trebao jedan moj komšija koji je zuvršio pravni fakultet da se zaposli u banku da radi na šalter i šef mu uvredio fizički izgled i to pred svim zaposlenima, nije mogao da volontira. Ja da sam bio na mestu mog druga da mene taj šef tako uvredi ja bi ga ladno uvatio za gušu pred svima i zadavio kao pacova! Tuko bi ga toliko od besa da ne bi mogli da me odvoje ni deset stražara makar pucali dotle da me ubiju trudio bi se da ga urnišem na mrtvo mesto! >:((((

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime