U kakvom vam je stanju kuća, zavisi i kakav ćete kvalitet života živeti.

"Osvrnite se na istoriju svoje kuće ili stana. Kad je kuća sagrađena? Je li pretrpela oštećenje zbog poplave, uključujući i pucanje cevi? Postoje li izdajnički znakovi buđi na zidovima?", upozorava dr David Fost, alergolog i imunolog u Veroni, New Jersey. Nikako nemojte zanemarivati i prikrivati postojeću vlagu, nego je što pre sanirajte. U suprotnom ćete noću udisati gljivice, grinje i bakterije, koje vremenom mogu uzrokovati pojavu infekcija, alergija i bolesti.

"Sve to može pogoršati alergijske simptome, kao što su bezvoljnost i teško disanje, iritaciju kože i očiju", kaže dr Fost te dodaje.

U vlažnim prostrorijama madrac može udvostručiti svoju težinu u 10 godina, i to samo zbog grinja.

Čaršafe perite jednom nedeljno u vrućoj vodi.

Cipelama nije mesto u spavaćoj sobi, ne ulazite u njima u sobu, niti ih držite u blizini. Cipele su pune nečistoća iz spoljnog sveta.

Izbacite tepihe. Spavaća soba je zdravija bez njih!

U spavaćoj sobi neka bude što manje svetla. "Melatonin, hormon koji kontroliše san, izlučuje se noću zbog tame koja nas okružuje. Bilo kakav izvor svetla će to ometati", objašnjava Samuel L. Krachman, direktor Centra za poremećaje spavanja u Univerzitetskoj bolnici u Filadelphiji.

Svetlo ometa proizvodnju melatonina pa teže tonete u dubok, miran san.

Izloženost svetlu tokom noći može uticati ne samo na kvalitet sna, nego i na pritisak, nivo glukoze u krvi, sposobnost regulisanja telesne temperature, pa čak i povećati rizik od raka.

Zato zatamnite sobu.

Zbog radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja, bežični telefon, laptop i električni budilnik ne bi trebalo da budu blizu kreveta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime