Umorni ste od prazničnih putovanja? Svrbi vas da se posvetite epskom putovanju umesto vikend turama? Ako vam je potreban dodatni podsticaj da se trgnete i pohitate na put oko sveta, novinar portala "Lonely Planet" Džordž Danford smislio je dobre razloge da to i uradite!

1. Pauziranje godine

Studirate? Umorili ste se? Vreme je za put po svetu, a to znači i učenje… Kad čovek putuje, mnogo nauči. Možete i da volontirate u laoskom selu, na španskoj farmi ili da se, jednostavno, izležavate na nekoj plaži neko vreme, pa na drugoj… U svakom slučaju, mnogo ćete naučiti – potrebnog ili nepotrebnog.


Obavezne destinacije: Australija i Novi Zeland, Afrika i Mala Azija.


2. Raskid

Umesto da se zatvorite u sobu ili još gore – u sebe, smognite snage pa put pod noge. Zašto da ne, dođavola, kad je to skoro sigurna šansa da upoznate nekog ali i dobra prilika da bivšem/bivšoj šaljete razglednice iz svakog mesta koje posetite! U ovom slučaju shvatićete koliko je primenljiva poslovica "Ljubav vreba na svakom koraku" – pošto će vam biti potrebno mnogo koraka da bi obišli planetu.Obavezne destinacije: Rio, Pariz i drugi romantični gradovi

3. Kriza srednjih godina

Ne postoji ništa bolje od zadiranja u druge kulture kako bi otkrili suštinu života – a i za putovanja vam je potrebno manje para nego za kupovinu sportskog automobila. Bez obzira da li ćete ponovo da otkrijete stara interesovanja, upoznate ljude koji će vam promeniti život iz korena ili se vratiti čamotinji u kojoj ste bili – putovanje će vam sigurno ulepšati godinu. Važno je samo da vam ne padne na pamet plastična operacija ili ugrađivanje kose…Obavezne destinacije: vožnja po nekom legendarnom auto-putu (kliknite OVDE) ili obilazak budističkih manastira.

4. Otpremnina

Vi ste tehnološki višak? Uzećete pare i potrošiti ih na rizični privatni biznis. Bilo bi lepo da deo novca potrošite i na neko putovanje o kome ste dugo sanjali. Možda na tom putovanju slučajno otkrijete svoju novu (poslovnu) ljubav, novo interesovanje. Na primer, da postanete mali od palube na Abramovičevoj jahti?!Obavezne destinacije: Raspitajte se o kretanju Abramovičeve jahte, a u međuvremenu posetite Madagaskar ili neko pleme na Papui Novoj Gvineji.

5. Penzija

Kad kao penzioner zbrinete unučad, posvetite se konačno sebi. Radili ste pola veka pa je sad red da obiđete malo planetu o kojoj ste samo čitali ili je gledali na TV-u. Kad ćete, ako ne sad?Obavezne destinacije: Zanimljivo je da penzionerska putovanja u Australiji skraćeno zovu SAD – to znači "See Australia and Die". Budite optimista uprkos godinama koje su vas snašle – pa pravac Bali – u inat!

6. Saosećanje

Koliko se samo prirodnih ili drugih nesreća događa po svetu… Ukoliko zasuzite posle svake neprijatne vesti, mogli biste da odete na lice mesta i da naučite nešto o otpornosti i duhu drugih ljudi, bez obzira da li su u pitanju Brazilci koji se bore protiv poplava ili Grci koji grcaju u ekonomskoj krizi…

 

Obavezne destinacije: Gledajte vesti iz sveta narednih dana, pa odlučite. Nažalost, izbor je veliki. Haiti, Afrika…

7. Bez razloga

Da li vam je stvarno potreban razlog? Ukoliko ste oduvek želeli da vidite neko grčko ostrvo, piramidu, Hong Kong, onda nećete zažaliti što ste kupili kartu i pošli na put. Svejedno je da li to posmatrate kao inspiraciju, bekstvo ili zabavu, iznenadite sami sebi – i otkrijte svet svojim okom, uvom, prstima, jezikom…Obavezne destinacije: ako putujete bez razloga – zavrtite globus, zaustavite i na slepo ubodite prst. Šta god da ubodete, raspitajte se malo o mestu i – brzo na put! via

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime