Ovog vikenda na Kopaoniku su se otvorile ski staze i počela sezona za sve ljubitelje zimskih sportova i odmora na planini. Sve je spremno za treći Ski opening, snega ima dovoljno, pa su danas prvi skijaši, oko 1000 njih isprobali prve otvorene staze Karaman i Karaman Greben. Zahvaljujući Skijalištima Srbije uz topove koji izbacuju veštački sneg, staze će biti savršeno uređene do marta, a u zavisnosti od količine snega očekuje se skoro otvaranje i staza Pančić, Duboka, i ostalih.  Za vikend se očekuje 5000 do 8000 skijaša. Takođe, po prvi put  u Srbiji Kopaonik dobija staze za free ride; one se ne tabaju i namenjena je  svima onima koji vole ekstremniju vožnju.

Od planine koja je bila skupa i bez kvalitetnog smeštaja i uređenih staza, Kopaonik postaje regionalni lider, sa povoljnim cenama i dobrom uslugom. Za one koji dolaze a imaju Android telefone, tu je i aplikacija ski centra Kopaonik koje će skijašima  olakšati da što pre dođu do pravih informacija ili dozovu pomoć. Takođe, ko voli da se „čeliči“ u hotelu Grand MK Mountain Resorta nalazi se jedinstven otvoreni bazen sa toplom vodom (38 stepeni) i đakuzijem.

Cene ski pasa su gotovo najniže u Evropi, jeftinija je jedino Jahorina, pa tako za desetodnevni ski pas do 20. decembra treba izdvojiti  8.470 dinara za decu i 12.750 za odrasle, dok će nakon toga cene biti za oko 2.000 dinara veće. Za porodične pakete, studentske kartice i starije građane važe i dodatni popusti.

Za one koji ne skijaju i ne borduju tu su šetnje i zabava. Ko se usudi može otići pešaka do Pančićevog vrha odakle se pruža predivan pogled, ali za ovakav izlet moraćete dobro da se utoplite. Ukoliko želite još jednu ekstremnu varijantu koju često izvode sportisti na pripremama možete otići do Nebeskih stolica, arheološkog lokaliteta koji se za posetu preporučuje tokom letnjih meseci ali ne mora da bude tako. Nalazi se neposredno ispod vrha Pančića, a u narodnom predanju ovo mesto je nazvano crkvina (crkva). Na lokalitetu se nalazi stara hrišćanska bazilika (crkva), koja datira iz 5. ili 6. veka. Poseban detalj ove čudesne crkve bio je podni mozaik sa geometrijskim izomorfnim motivima, karakterističnim baš za taj period, a u jednom njegovom polju slika pauna (hrišcanskog simbola vaskrsenja). U južnoj zoni lokaliteta nalazi se još jedna, starija građevina u kojoj je pronađen rimski novac (3. i 4. vek), delovi keramičkih i staklenih posuda iz antičkog i ranovizantijskog perioda, kao i odlično očuvan komad rimskog mermernog reljefa.

Za one koji žele laganije šetnje tu su staze kroz predivno četinarsko rastinje uz ski staze. Takođe, možete krenuti ka Raškoj, put je dobar i za pešake i uživati u svežem vazduhu do vikend naselja Raška. Tu možete popiti toplo kuvano vino ili kafu ili pojesti nešto iz kalorične planinske kuhinje pa nazad na malo naporni put uzbrdo.

Kada je u pitanju zabava, na Kopaoniku će u objektima MK Resorta biti organizovane filmske projekcije, kao i pozorišne predstave pa će ove godine biti izvedena popularna predstava pozorišta Boško Buha “Pevaj brate”. Tokom ski openinga mnoge turističke organizacije organizuju svoje žurke,  ali tu je i provod tokom čitave sezone u kafićima i etno kafanicama.

Zato planirajte Kop ove zime!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime