Komplikacije kod tetoviranja nisu česte, ali ponekada mogu da budu poprilično opasne.

Tokom procesa tetoviranja pacijenti retko razmišljaju o mogućim neželjenim dejstvima i komplikacijama ove procedure“, piše doktorka Svetlana Đurišuć iz Ordinacije Dermatim.

Komplikacije kod tetoviranja

Komplikacije mogu biti podeljene u rane i kasne. Tokom samog procesa tetoviranja narušava se intaktnost kože kao barijere i svi infektivni agensi se lako šire kako u kožu tako i u potkožno tkivo. Nekada je infekcija uzrokovana neadekvatnim čišćenjem površine kože pre nanošenja boje, a nekada boja nije čuvana ili proizvedena na sterilan način. Bakterijska infekcija može se dobiti i ako se sprovedu sve mere predostrožnosti ako klijent ima hroničnu bakterijsku infekciju u nosu ili grlu. Infekcije mikobakterijama koje nastaju nakon tetoviranja teško se otkrivaju i teško leče zbog same prirode bakterije.

Pojava crvenila praćena bolom, mehurićima, curenjem gnoja i limfe prvi su znakovi infekcije bakterijama. Neophodno je što pre javiti se dermatologu.

Virusne infekcije mogu dati životne komplikacije tetovaža a usko su vezane za sterilnost opreme koja se korsti. Infekcije hepatitisom C i B, HIV infekcija prenose se iglom. Realna su opasnost u salonima gde se ne polaže dovoljno pažnje na sterilizaciju. Moluske i HPV virus lako se šire tetoviranjem.

Alergijska reakcija i reakcija na strano telo česta je kod boja koje imaju dodatak nikla, žive, kobalta, kadmijuma. Reakcije na strano telo mogu se manifestovati već tokom 24 sata a nekada i posle više godina ili mogu biti provocirane ponovnim unosom boje. Alergijske reakcije mogu različito izgledati, a javljaju se: crvenilo, perutanje, svrab, otok, mehurovi a kasnije i zadebljanje i formiranje granuloma.

Zato je važno da boje koje se koriste budu što kvalitetnije.

Tetoviranje preko mladeža je jako često i dovodi do toga da se mladež ne može adekvatno pregledati kao i da je promena u pigmentu mladeža teško primetna. Zabeležene su i manje studije koje potvrđuju nastanak melanoma samo u regiji gde postoji tetovaža. Za sigurnost takvih zaključaka ipak je potrebno više sprovedenih studija.

Više o tetoviranju i koje su druge komplikacije tetovaža pročitajte na sajtu Ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime