Koliko se puta treba tuširati, pitanje je na koje postoje različiti odgovori. Neki se tuširaju više puta dnevno, neki pred spavanje ili izjutra, neki jednom nedeljno.

Treba se tuširati po potrebi, savetuju stručnjaci a to znači da zavisi koliko ste prljavi, oznojeni ili kada ste navikli.

Lekari kažu da nije pravilo da se obavezno tuširate svaki dan. Sapuni uklanjaju prirodno ulje sa kože pa svakodnevno tuširanje može da vam isuši kožu. Ali ako ste prljavi i smrdljivi kupajte se obavezno. Pronađite blage sapune koji neće iritirati kožu.

Dakle tuširanje po potrebi.

A pranje ruku, pogotovo u ovo vreme pandemije je obavezno više, baš više puta dnevno. Ruke treba prati kada se vratimo kući s posla ili iz prodavnice, pre i posle pripremanja hrane, pre i posle jela, nakon korišćenja kupatila, posle dodirivanja kućnih ljubimaca, posle bacanja smeća, izduvavanja nosa. Sve u svemu ruke treba prati često i voditi računa o njihovoj higijeni.

I pranje kose zavisi od kvaliteta vaše kose, posla kojim se bavite, zdravstvenog stanja. Neki peru kosu svaki dan pogotovo ako je masna. Ali većina svaki treći ili četvrti dan. I tu važi savet da kupite šampon koji odgovara vašoj koži, što neće biti problem jer se na tržištu mogu naći brojni šamponi pa možete da birate.

A kako stoje stvari sa pranjem odeće? Čarape, donji veš, trenerke u kojima vežbate treba prati posle svakog pranja. Ako radite na poslu gde se mnogo znojite važi isto pravilo, presvlačenje i pranje svaki dan.

U Britaniji je pre nekoliko godina rađeno istraživanje koliko puta se pere posteljina. Mnogi su odgovorili svaka tri meseca. Pa, to je malo previše dana. Perite je jednom nedeljno ili svakih deset dana.

Sada je moderno i prodaju se farmerke koje se peru jednom godišnje. Zanimljivo i praktično, mada stručnjaci još uvek nisu rekli svoje mišljenje.