Koliko dana treba čuvati uskršnja jaja? Pa toliko da se ne pokvare i da se onda neko ne otruje.

Počnite da računate od dana kada ste ih ofarbali a to je verovatno četvrtak, petak ili subota. Onda ih stavite u frižider i iznesite na dan Uskrsa. Ono što je ostalo vratite u frižider, toplo je i nikad se ne zna. A svi volimo da se kuckamo i jedemo kuvana jaja. Upozorenje, nemojte jesti previše jer može da vam pozli a i nije zdravo.

Vodite računa da jaja koja su popucala ili imaju čak i malo oštećenje moraju da se pojedu odmah ili nisu za upotrebu. Stvaraju se bakterije i mogu biti veoma, veoma štetna.

U porodicama gde je običaj da se jaja sakrivaju a deca ih pronalaze treba birati čista mesta, koja nisu vlažna, ne stavljati ih na zemlju da ne upiju vlagu. Tako sakrivena mogu da stoje najduže jedno posle podne a možda je još sigurnije tri, četiri sata.

Predlažemo da skrivate drvena ili plastična jaja u kojima su bombonice, to je čistije a i deca vole bombone.

Jaja koja su skuvana mogu se čuvati najviše pet dana, neki ih drže i duže ali to nije sigurno.

Pojedini čuvaju jaja do pobusanog ponedeljka što je u nekim krajevima čak nedelju dana posle Uskrsa kako ne bi kuvali nova već ona skuvana odneli, prema narodnom običaju na groblje. Neki misle da trba skuvati nova, jer znate ono čuveno…..ne valja se.

Pročitajte i – Pravoslavni Uskrs 2021