Znate za izreku da postoji hemija kod nekih parova? E pa izgleda da je to zapravo prilično tačno, kaže antropološkinja Helen Fišer a prenosi B92.

Ona je otkrila da ljubavne veze počivaju na finom odnosu dominantnih hemijskih veza u mozgu, tj. na tome koji je hormon dominantan u vašem mozgu: dopamin, estrogen, serotonin ili testosteron.

Na temelju te ideje Fišerova je razradila četiri tipa ličnosti – istraživač, graditelj, šef i pregovarač koji imaju osobine pod uticajem dominantnog hormona.

Tako je pregovarač pod uticajem estrogena, dominantno ženskog hormona koji ipak imaju i muškarci od kojih mnogi spadaju u ovaj tip ličnosti. To su kreativne, intuitivne i strpljive osobe, ljubaznog ponašanja koje znaju da izraze svoja osećanja – jednom rečju, prave diplomate u odnosima sa suprotnim polom. Kako osvojiti pregovarača? Podstaknite mu maštu …

Šef je pod uticajem testosterona, što daje realan pristup svemu u životu, odlučnost, iskrenost i brzo donošenje odluka. Ambicija je snažno izražena u područjima koja su takvoj osobi zanimljiva, a njih nema mnogo. Zanimaju ih isključivo osobe jednakih ili barem vrlo sličnih sklonosti. Samopouzdan pristup nju/njega osvaja bez problema.

Graditelj je pod uticajem serotonina, koji daje društvenost, ljubaznost i veštinu izgradnje odnosa. Uz to su tradicionalni i poštuju društvene norme. Moral je snažno izražen, zavisnici su od pravila i pravi su zaštitnici svih osoba koje vole. Osvojiti graditelja nije teško – budite organizovani, uredni i mirni, poštujte planove i to je to.

Istraživači
su pod uticajem dopamina, znatiželjni i avanturističkog duha, stalno u potrazi za novim iskustvima. Njihova neumorna energija i kreativnost ne mogu tek tako da se zauzdaju jer ne vole rutinu, a obožavaju nezavisnost. Da biste osvojili istraživača, morate biti zanimljvi, spremni na sve i fleksibilni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime