Kako trčati preko zime? Na ovo pitanje treba kratko odgovoriti, ali treba se i pripremiti. Svako vreme zahteva posebne pripreme. Zato poštujte preporuke trenera da ne biste imali zdravstvene probleme. Ako niste dobro obučeni rizikujete povrede mišića ili probleme sa disanjem. Tokom zime, kada je hladno puls se povećava kako bi se održala visoka telesna temperatura.

Kako trčati preko zime

I kao što nije dobro lagano se obući nije dobro ni pretopliti se jer ćete se znojiti, dehidrirati.

Obucite se slojevito, gornji sloj mora biti nepromočiv a ispod toga obucite nešto toplo ali i prozračno da se ne bi znojili prekomerno. Prodaje se odličan veš pogodan za sportske aktivnosti.

Danas možete da kupite odlične sintetičke materijale koji zadržavaju toplotu ali bez preteranog znojenja. Ukoliko duva vetar i to je nije problem. Ima odličnih materijala koji štite od vetra, raspitajte se preko mreže. A umesto da idete po radnjama, čuvajte se zbog pandemije covid 19 i naručite ono što vam treba preko interneta.

Stručnjaci preporučuju da ispod jakne nosite prsluk koji drži toplotu ali omogućava da ruke budu slobodne i da svež vazduh odlično cirkuliše.

Helanke su dragocene, možete ih nositi ispod pantalona jer će održavati dobru temperaturu i štiti kolena. Važno je održati i temperatru krvi u nogama da se ne bi previše hladila kada odlazi u vitalne organe i ekstremitete.

Kada krenete na trčanje obavezno glavu i uši zaštite kapom.

Nabavite dobre cipele za trčanje. Posebno je važno da ne propuštaju sneg i kišu kako bi vam stopala ostala suva i topla. Iako su vam patike udobne a nisu predviđene za zimski period nemojte ih nositi. Nosite i kvallitetne čarape, nemojte ići bosih nogu što dobar deo mladih čini. Postoje specijalne čarape za trčanje a možete da nosite i vunene ili dva para čarapa.

Po hladnoći je važno imati i rukavice. Ako ne volite da ih nosite, kupite one sa slobodnim prstima.

Kada krenete na trčanje prvo se polako zagrevajte pa postepeno trčite sve brže.